Ministerul Energiei a publicat, pe 28 decembrie 2023, forma revizuită a Ghidului Solicitantului pentru Investiția 4 – Lanț industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice, sub-măsura 4.3 – Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii).
Reamintim că apelurile inițiale aferente Investiției 4, lansate în luna ianuarie 2023, au fost evaluate preliminar de către serviciile Comisiei Europene ca neconforme din perspectiva obligațiilor asumate de România în cadrul PNRR. Astfel, Ministerul Energiei a decis reluarea apelurilor, aliniate deplin cu descrierea jaloanelor asociate.
PNRR: S-a lansat apelul pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)
Conform comunicatului oficial, au fost remediate aspectele care nu asigurau deplina aliniere la CID, și anume armonizarea cu prevederile europene în materie de respectare a principiului „a nu prejudicia în mod semnificativ” și asigurarea clarității cu privire la liberul acces al tuturor companiilor din spațiul UE.
De asemenea, au fost analizate și preluate, după caz, propunerile primite în perioada de consultare publică.
Principalul obiectiv urmărit pentru investițiile finanțabile în cadrul acestei măsuri este punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 Iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR.
Solicitanții eligibili:
Microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărui naționalitate o deţin, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2 sau echivalent.
Bugetul total este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.
Pentru proiectele finanțate prin această măsură de investiții, finanțarea publică din fonduri europene prin bugetul PNRR este 100% din costurile eligibile, cu respectarea regulilor de ajutor de stat.
Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:
167.000 euro per MWh de stocare;
15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.
Sprijinul financiar acordat pentru investiții destinate capacităților de stocare a energiei electrice (stocare autonomă a energiei electrice) conectate la linii de transport sau de distribuţie, indiferent de nivelurile de tensiune se bazează pe procedură de ofertare concurențială.
Activități eligibile:
Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice în baterii;
Construcţii care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.
Apelul de proiecte aferent Investiției 4.3 se va deschide în data de 8 februarie 2024, ora 00:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 21 martie 2024.
Sursa: Ministerul Energiei
Citeste si: Compania clujeană de Apă „Someș” S.A. crește producția de energie verde