Camera Deputaţilor va dezbate zilele următoare proiectul Legii prevenirii, în regim de urgenţă, prioritate legislativă a Guvernului, adoptat de Senat săptămâna trecută cu unanimitate de voturi. Scopul legii este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii, fapt ceea ce va uşura activitatea societăţilor comerciale, în special a IMM-urilor, dar va asigura şi dezvoltarea generală a mediului de afaceri autohton.
Astfel, se introduc o serie de noi concepte, precum planul de remediere, măsura de remediere, precum şi termenul de remediere, respectiv măsuri dispuse pentru ca contravenienţii să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile prevăzute de lege. Agentul economic cu probleme va avea, prin acest act normativ, posibilitatea ca în maximum 90 de zile calendaristice de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, să îşi rezolve neregulile constatate iniţial.
Legea mai stipulează că în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale prevăzute, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. în această situaţie, nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
De asemenea, potrivit Legii prevenirii, autorităţile/instituţiile publice cu atribuţii de control, potrivit domeniilor de competenţă, au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea unei aplicări corecte şi unitare a prevederilor legale.
Unul dintre principiile de bază ale Codului Economic al României va fi prevenţia. În acest context, Legea prevenirii va obliga autorităţile cu atribuţii de control să procedeze în primul rând la educarea şi perfecţionarea antreprenorilor de orice fel, precum şi la prevenirea greşelilor de orice fel. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancţionat sub nicio formă, dacă el nu a fost înainte îndrumat şi apoi prevenit.
Revitalizarea mediului de afaceri, prin introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel încât toate companiile să aibă asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fără a exista teama că anumite greşeli din trecut vor mai putea apăsa asupra activităţii ulterioare.
Asigurarea creşterii economice prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri si diminuarea factorilor care afectează buna funcţionare a mediului de afaceri reprezintă un obiectiv important al Guvernului PSD, în vederea susţinerii unui mediu economic performant, dinamic şi competitiv, în plan investiţional şi antreprenorial.
Este salutar faptul că statul român elaborează şi implementează politici şi programe destinate sprijinirii şi dezvoltării mediului de afaceri, precum şi diminuării factorilor care afectează buna funcţionare a mediului de afaceri, inclusiv prin prevenirea săvârşirii de fapte contravenţionale de către contribuabil.
Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU