vineri, ianuarie 10, 2025

Cum ar putea face Europa economie la energie? Pe model japonez: Stingeți luminile, aerul condiționat și purtați haine mai subțiri!

- Advertisement -spot_img
Must Read

În timp ce Europa se confruntă cu rezerve mai mici de gaze naturale din cauza reducerii livrărilor din Rusia, criza energetică din Japonia declanșată de dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima de acum zece ani ar putea oferi o lecție de supraviețuire pentru europeni, cu metode de economisire a energiei precum stingerea luminilor sau oprirea lifturilor, scrie Reuters.

Cum ar putea face Europa economie la energie? Pe model japonez: Stingeți luminile, aerul condiționat și purtați haine mai subțiri!

Miniștrii Energiei din UE au aprobat marți o propunere prin care țările membre se angajează să scadă consumul de gaze cu 15% din luna august și până în martie din cauza nesiguranței aprovizionării cu energie provocată de războiul din Ucraina.

Economisirea energiei, cunoscută sub numele de „setsuden” în Japonia, a devenit un proiect național pentru niponi după cutremurul și tsunamiul din 2011 care au provocat dezastrul de la centrala nucleară din Fukushima.

În săptămânile și lunile care au urmat, centrele comerciale au închis scările rulante, fabricile și-au redus activitatea, iar saloanele de jocuri de noroc pachinko au fost închise temporar.

„Trebuie să facem ceva, ori altfel va fi un dezastru” – aceasta a fost gândirea multor japonezi în acea perioadă, potrivit lui Koichiro Tanaka de la Institutul de Economie Energetică din Japonia.

Presiunea socială și întoarcerea la combustibilii fosili 

Presiunea socială intensă, aceeași care i-a făcut pe oameni să se conformeze restricțiilor din timpul pandemiei de Covid-19, a jucat și ea un rol important.

Tokyo Electric Power Co., operatorul centralei Fukushima-Daiichi, a pierdut în jur de 40% din capacitatea sa de generare de electricitate.

Citeste mai mult pe Digi24.ro

Ministerul Mediului a țintit pentru o reducere și mai drastică a consumului de energie de 25%, cerând populației să închidă peste jumătate din imprimante în timpul orelor de vârf și să vină la serviciu cu propriile băuturi răcoritoare ca aparatele automate să poată fi scoase din priză.

Echipele de baseball și fotbal nu au mai jucat noaptea pentru a reduce nevoia pentru aprinderea nocturnei. Administratorii de la birou au crescut temperatura în termostate și i-au încurajat pe angajați să adopte campania guvernamentală „Cool Biz”, care presupunea purtarea de haine mai subțiri pe timpul verii.

„În cazul europenilor, din moment ce ei sunt conectați prin rețele, ar putea avea impresia că se vor putea baza în ultimă instanță pe ajutorul venit din altă parte”, a spus Tanaka. „Aici în Japonia, noi nu ne permitem acest lux. Suntem doar noi.”

Citeste si: Avram Gal, Vicepreședinte ALDE: „Guvernanții noștri lichidează un sector întreg din sistemul energetic, fără să raspunda la întrebarea critică: CE PUNEM ÎN LOC?”

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -