Avram Gal, vicepreședintele ALDE, critică lipsa de reacție a autorităților față de manipulările ce induc panica în rândul populației
Avram Gal: Războiul de la frontierele României începe să-și facă simțită prezența în forme tot mai complexe și cu urmări greu de anticipat. Trebuie să înțelegem cu toții că în secolul XXI, într-o eră a tehnologiilor sofisticate și a dinamicii informaționale, bătalia nu se dă numai cu artilerie și cartușe. Poate cea mai mare bătălie este cea pentru mințile și sufletele oamenilor. De aceea este esențial ca în perioada urmatoare guvernanții să acorde importanța cuvenită comunicării publice, dar mai ales comunicării specifice perioadelor de criză. În Statele Unite, în astfel de situații, timpul de reacție al autorităților este de maxim 60 de minute. Oamenii au astfel certitudinea că instituțiile statului le vor comunica în cel mai scurt timp realitatea obiectivă în raport cu o speță de interes public. Altfel, panica se instalează, iar oamenii se comportă haotic, precipitat, adesea cu costuri regretabile.
Ceea ce am vazut în ultimele zile este un exemplu clasic de război informațional. Dacă o ținem în acest ritm, nici nu mai este nevoie să acționeze vreun dușman extern, căci ne punem singuri pe butuci. Isteria generată de zvonul creșterii fulminante a prețurilor la carburanți au produs niște cozi demne de perioada comunistă. Cum este posibil ca statul român să nu utilizeze nici o pârghie de control asupra unor operatori din zona distribuției de carburanți, iar aceștia să crească prețul la pompă cu 30% de procente în decurs de cateva ore, sau chiar minute? Cum este posbil văzând cum această isterie vecină cu panica se propagă in societatea românească, nici un factor de decizie să nu reactioneze decât seara tarziu, când cozile la stațiile PECO erau deja uriașe. Ministrul Energiei a ieșit seara cu o postare pe Facebook, și aceea la insistențele unor televiziuni care făceau presiune pe autorități să ia o poziție față de cele întâmplate.
În realitate, ieri, productia de petrol la nivel global a crecut cu 11% (OPEC a decis cresterea producției), prețurile la țiței au scăzut cu 17%, însă toate aceste evoluții nu au contat pentru cei care au simțit miros de „sânge”, într-un stat slab, cu autorități și instituții inerte.
Sper ca cele întâmplate în ultimele zile să fie o lecție pentru toți cei cu responsabilități în gestionarea acestei complicate perioade. Conflictul din Ucraina nu se va încheia peste noapte. Dincolo de criza refugiaților, situația economică la nivel global va fi sever afectată de un război economic ce contrapună mari puteri. Așadar, avem suficiente probleme reale de gestionat…haideți să nu cădem pradă manipulărilor!
Avram Gal , Vicepreședinte ALDE România