Avram Gal, Președinte ALDE Cluj: Ne place să defilăm cu statul de membrii ai Uniunii Europene și NATO, erijându-ne totodată în rolul de lider regional și punct de stabilitate. Însă, realitatea ne arată că din multe perspective am rămas un El Dorado, o țară cu reflexe de lumea a treia în care tot felul de aventurieri își fac de cap fără să fie trași la raspundere.
Avram Gal, președintele ALDE Cluj, trage un semnal de alarmă cu privire la „afacerea” care poate prăbuși piața asigurărilor din România
Cel mai recent exemplu care vădește cât suntem de vulnerabili este falimentul anunțat al companiei City Insurance, o țeapă care poate pune pe butuci întreaga piață a asigurărilor din România.
Compania care a acaparat aproximativ jumătate din piața de asigurări în domeniul auto din România, având peste 3 milioane de contracte RCA active a intrat în colaps. Simplu spus, în țara noastră circulă actualmente 3 milioane de autovehicule care în caz de accident vor pune pe masă o poliță de asigurare fără acoperire. Recent, un apropiat mi-a relatat cum fiind acroșat de un posesor de RCA City Insurance a mers cu asigurarea pentru reparații la un service auto, însă la vederea poliței reprezentanții service-ului l-au refuzat pe loc. Aceștia au dezvăluit că au reparații efectuate de peste jumatate de an, iar decontul cheltuielilor nu s-a realizat până astăzi.
Avem o instituție cu angajați plătiți cu salarii astronomice, de ordinul zecilor de mii de euro, care au ca principală îndatorire supravegherea pieței asigurărilor – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Toată lumea ridică din umeri și se arată surprinsă de un colaps anticipat de presa de specialitate de mai bine de 6 luni de zile. Cu alte cuvinte, toată lumea știa și discuta despre iminența acestui deznodământ, mai puțin cei care sunt plătiți de contribuabil să știe și să împiedice o astfel de catastrofă financiară.
City Insurance este în realitate o țeapă în stil mafiot. Va spun doar că în Europa, pentru reasigurare companiile plătesc undeva spre 15%-20% din valoarea poliției. City a plătit mai departe (evident unei companii fantomă înregistrată în afara țării) 50% pentru reasigurare. Deci, s-au sifonat direct 50% din bani. Daca vă veti utia pe modelul de business al acestei companii veți fi instatnt propulsați în epoca de tristă amintire a Caritasului. Nu credeam că așa ceva mai este posibil in România europeană a anului 2021.