joi, ianuarie 9, 2025

Avram Gal, noul președinte al PSD Câmpia Turzii este viitorul candidat pentru funcția de Primar al municipiului

- Advertisement -spot_img
Must Read

Într-o ședință a social-democraților la care au participat președintele PSD Cluj – Alexandru Cordoș, subprefectul județului Cluj – Răzvan Ciortea, consilieri locali și membrii ai organizației PSD, Avram Gal a fost investit în funcția de președinte a PSD Câmpia Turzii.

Avram Gal, noul președinte al PSD Câmpia Turzii ne-a prezentat în exclusivitate câteva idei din strategia dânsului pentru viitoarea campanie de alegeri pentru Primăria Câmpia Turzii, care vor avea loc în anul 2024.

Iată cele mai importante etape de care va ține cont politicianul, care va candida de această dată din partea celui mai mare partid din România:

Avram Gal, noul președinte al PSD Câmpia Turzii este viitorul candidat pentru funcția de Primar al municipiului

  1. Trecerea în echipa PSD

În urma deschiderii prezentate de către președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș, am decis să mă alătur echipei social democrate clujene. Scopul principal este acela de a cristaliza un proiect comun, pentru județul Cluj, în special pentru Câmpia Turzii, transmite noul președinte al PSD Câmpia Turzii, Avram Gal.

Am făcut acest pas către Partidul Social Democrat fiind animat de perspectiva unui proiect comun, în economia căruia considerentele de ordin doctrinar au jucat un rol secundar.
Este o alianță pentru Câmpia Turzii, un oraș de suflet pentru mine, în care am investit mult de-a lungul anilor, cu care am deja o experiență edilitară și cred că a sosit momentul să ducem această comunitate acolo unde îi este locul. De asemenea, sunt un politician pragmatic, care înțelege mecanismele decizionale și nu se cramponează în ambiții mărunte.

Însă, nu putem ignora faptul că o primărie se conduce în echipă. Fără sprijin din partea Consiliului Local, practic, primarul poate deveni prizonier, neavând susținerea necesară să-și ducă la bun sfârșit niciunul din marile proiecte. Același lucru este valabil pe întreaga verticală a deciziei, astfel că dacă relația cu Consiliul Județean este nefuncțională atunci potențialul de dezvoltare nu va fi niciodată atins.

În această privință nu am nicio îndoială că intrând în echipa celui mai puternic partid din România, creez premisele unui succes de proporții în beneficiul schimbării de care municipiul Câmpia Turzii are nevoie.

  1. Infrastructura
    Este greu de crezut că la peste 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, încă sunt edili care nu au înțeles importanța infrastructurii în dezvoltarea economică a unei comunități. Rețelele de infrastructură critică influențează în mod direct apetența pentru investiții, inclusiv străine și conduc la realizarea de noi proiecte imobiliare, la apariția unor centre comerciale și în general constituie indicator privind gradul de dezvoltare a unei urbe. Investițiile în infrastructură sunt cele mai sigure, pentru că generează un efect de antrenare economică, cunoscut și ca indicator de multiplicare. Într-o economie dinamică nu trebuie să aștepți pasiv până când comunitatea se dezvoltă suficient ca să-și permită realizarea unor investiții în infrastructura critică, fie că vorbim de drumuri, puncte termice, rețea electrică, etc. Realitatea curentă ne demonstrează însă contrariul: cele mai sigure și benefice investiții sunt cele în infrastructură, pentru că tocmai acestea atrag după sine dezvoltarea. În Câmpia Turzii, observ că se pune carul înaintea boilor, iar asta va trebui să se schimbe numaidecât!
  2. Accesarea fondurilor europene
    În intervalul 2021-2027 ne aflăm în fața unor oportunități de dezvoltare fără precedent în istoria României. Numai din Cadrul Financiar Multianual (bugetul Uniunii) și Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) România ar putea accesa fonduri ce gravitează în jurul pragului de 80 de miliarde de euro. O parte din acești bani vin sub formă de granturi (fonduri nerambursabile), în vreme ce o altă parte o reprezintă împrumuturile la dobânzi extrem de avantajoase. Capacitatea administrativă a României de a absorbi acești bani depinde până la urmă de modul în care fiecare administrație locală reușește să-și construiască un departament de specialitate, cu funcționari calificați în atragerea de bani europeni, și nu în ultimul rând, să poată pune pe masă proiecte eligibile cu impact pentru comunitate. Ceea ce nu se cunoaște foarte bine este că sumele colosale disponibile prin PNRR, NU pot finanța proiecte dincolo de 2026. Așadar, cred că putem afirma că suntem în criză de timp având în vedere durata procedurilor de atribuire a fondurilor, coroborată cu perioada necesară pentru implementarea proiectelor. Dacă la nivelul comunităților locale nu vor fi pregătite din timp proiectele vizate și echipele de experți aferente, riscăm să pierdem acești bani. Având în vedere contextul excepțional care a generat demararea acestor programe la nivel european, am convingerea fermă că nu ne vom mai întâlni curând cu o asemenea șansă. Trebuie să acționăm acum! Este absolut nepermis ca aceste fonduri indispensabile pentru comunitățile noastre locale să fie pierdute din pricina incapacității administrative. Împreună cu colegii din PSD , vă pot spune nu doar că am validat principalele proiecte vizate, dar avem deja o echipă gata să demareze procedurile specifice.
  3. Școli și Spitale
    Unul dintre principiile fundamentale de dezvoltare economică a oricărei națiuni spune că resursa umană este cea mai importantă. Pentru a avea un capital uman performant sunt esențiale două sisteme: învățământul și sănătatea. Fără oameni educați și sănătoși nu se poate realiza nimic trainic. Aceste realități sunt valabile la nivel național, într-o companie privată oarecare, precum și la nivelul unei comunități locale, indiferent de dimensiuni. Câmpia Turzii este deficitară în acest moment în privința serviciilor medicale, fiind urgentă fie o refacere capitală a spitalului din oraș, fie construcția unui spital nou. Este inacceptabil ca în anul 2023 oamenii să fie nevoiți să meargă în Cluj-Napoca pentru tratarea unor patologii simple.
    În privința învățământului, avem nevoie de noi unități școlare la toate nivelurile. Problema grădinițelor și a creșelor reprezintă probabil cea mai acută necesitate, fiindu-ne semnalat faptul că unele familii sunt în postura ca unul dintre părinți să-și întrerupă activitatea profesională pentru că nu sunt locuri în care cei mici să fie integrați pentru un program complet, cu masă inclusă și „after school”. De asemenea, lipsa unităților de învățământ face ca micuții din unele cartiere să meargă la școală departe de casă, fiind expuși unor riscuri și inconveniențe inutile. Carențele în acordarea unor servicii publice la standarde decente este unul dintre principalele motive pentru care oamenii pleacă din orașe precum Câmpia Turzii, de cele mai multe ori luând calea străinătății. Am o familie numeroasă și înțeleg perfect că fără rezolvarea acestor probleme stringente, la firul ierbii, nu putem adresa obiective mult mai sofisticate.
  4. Parcuri
    Unul dintre aspectele care mi-a fost semnalat în mod repetat se referă la peisagistica urbei noastre în general, dar în special există o nemulțumire vizavi de starea parcurilor și a spațiilor verzi. Se poate observa cu ochiul liber că parcurile s-au degradat, iar asta nu doar că generează un disconfort vizual, însă lasă cetățenii fără prea multe opțiuni sănătoase privind petrecerea timpului liber. Așa cum primăria are pretenția ca fiecare cetățean să dea zăpada din dreptul curții, ori să păstreze curățenia, la fel este normal ca edilul să se distingă drept gospodarul numărul unu al urbei. Vedem tot mai mulți copaci netoaletați, spații verzi lăsate de izbeliște și multe alte lucruri care denotă carențe grave în exercitarea unora dintre cele mai elementare atribuții ale primăriei. Programele de finanțare europeană au alocat sume colosale pentru mediu și tot ceea ce înseamnă combaterea poluării, astfel că nu există niciun fel de scuză pentru proasta gestionare a acestui domeniu. Aici nu discutăm exclusiv despre activități cu caracter recreativ, ori despre conservarea aspectului îngrijit al orașului (deși sunt aspecte relevante și acestea), căci implicațiile cu adevărat importante țin de sănătatea cetățenilor, de calitatea aerului etc.
  5. Realizarea unui centru de afaceri
    Câmpia Turzii este departe de a-și fi atins potențialul economic. Este imperativă racordarea comunității noastre la rețeaua de business național și internațional, prin crearea unui centru de afaceri care să centralizeze toate oportunitățile și avantajele competitive de care orașul nostru dispune, astfel încât Câmpia Turzii să intre pe “radarul” investitorilor autohtoni și străini. În camerele de comerț bilaterale se pot realiza o serie de activități specifice de promovare a orașului nostru, contextul regional fiind unul cât de poate de propice din perspectiva relocalizării, ori a delocalizării unor afaceri aflate în momentul de față în zone afectate de conflictul din regiune. Fiecare comunitate locală trebuie să-și joace cât mai bine șansele de a deveni destinație pentru investițiile străine. Este o perioadă de mari transformări, provocări, dar nu în ultimul rând, generatoare de mari oportunități. Crearea de locuri de muncă este o prioritate de prim rang pe agenda noastră, astfel că vom face din atragerea investițiilor un obiectiv strategic pentru administrația din Câmpia Turzii.
  6. Activitatea sportivă
    Numeroși cetățeni mi-au relatat faptul că în privința activităților sportive de performanță și competiționale, administrația din Câmpia Turzii a abandonat practic acest domeniu. Este regretabil nu doar din punctul de vedere al renunțării la o tradiție și un palmares cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vine vorba despre sport în comunitatea noastră, însă lăsarea în paragină a cluburilor sportive îi privează pe tineri să desfășoare în bune condiții activități sportiv-recreative. Este vorba de sănătatea unor tineri, de practicarea unor activități făuritoare de caracter, precum și de privarea comunității din Câmpia Turzii de bucuria și atmosfera competițional-sportivă. Nu totul trebuie făcut cu resurse de la bugetul local, însă lipsa de atragere a unor investitori privați care să susțină cluburile sportive, la schimb cu anumite facilități, arată dezinteres și decuplare totală de realitățile urbei.
  7. Poliția Locală
    Din păcate, Poliția Locală din Câmpia Turzii nu este un partener al cetățenilor în rezolvarea problemelor cotidiene aflate în sarcina lor. Această instituție a devenit un instrument de timorare a contribuabililor, având o atitudine agresivă, aspect vizibil în primul rând prin numărul imens de contravenții aplicate. Am senzația că la Câmpia Turzii nu este clar cine în slujba cui lucrează, dar cu proxima ocazie vom clarifica faptul că Poliția Locală este în slujba cetățeanului, trebuind să desfășoare preponderent activități de prevenție și nu de intimidare. Evident că cea mai mare parte din vină o poartă cei care coordonează această entitate și impun o anume atmosferă de lucru. Vă asigur că alături de administrația PSD, voi adresa această problemă chiar din prima zi. Cred că oamenii au suficiente nemulțumiri și frustrări legitime referitor la ceea ce se petrece acum în Câmpia Turzii, așa că haideți să nu-i mai sfidăm pe contribuabili, chiar pe banii lor!

Citeste si: Avram Gal: Pentru realizarea unor proiecte de anvergură am luat decizia de a intra de astăzi în echipa PSD

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zeci de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnă

44 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni în perioada vacanței de iarnăVacanța de iarnă a elevilor și zilele libere prilejuite...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -