Președintele ALDE Cluj, Avram Gal, despre impactul răfuilelii politice: „Criza a lăsat mai puțini bani în buzunarele românilor. Perspectiva sărăciei devine certitudine pentru tot mai mulți oameni.”
Din păcate previziunile negative privind efectele crizei politice declanșate de coaliția guvernamentală s-au adeverit. Moneda Euro a sărit de pragul de 5 lei, prețurile la gaze si electricitate cresc galopant, iar seria de scumpiri generate în aval, la alimente, carburant și multe altele, au adus românii în pragul disperării.
Avram Gal, despre impactul răfuilelii politice: „Criza a lăsat mai puțini bani în buzunarele românilor. Perspectiva sărăciei devine certitudine pentru tot mai mulți oameni.”
Totodată, aflăm de la ministrul Muncii că în București nu vor mai fi acordate subvențiile pentru căldură. Deși părea o știre falsă, avand în vedere impactul în plină iarnă, dincolo de dezastrul facturilor de gaz, informația a fost întărită și de premier într-o declarație publică ulterioară. Impactul asupra veniturilor familiilor din București va fi devastator. Un apartament de dimensiuni medii va ajunge să plătească spre 1000 de ron pe lună la întreținere.
Toată această povară se suprapune cu celelalte creșteri de prețuri (nu mai vorbesc de inflație), astfel că deja se discută despre un scenariu de criză similar cu cel din Grecia anilor 2010.
Mai mult decât atât, aflăm ca 75% din scumpirile actuale la gaze sunt generate de companii la care decident este statul român. Întrebat despre practicile ilegale, Președintele Consilului concurenței ne-a spus că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari de acum încolo. Ba mai mult, proaspăt demisionarul ministru al economiei a declarat că „cel mai ieftin gaz este acela pe care NU îl consumăm”. Dacă aceste „cugetări” nu ar fi consemnate de camerele televiziunilor nici nu aș îndrăzni să le pomenesc, crezând că sunt glume nesărate.
Am evitat pe cât posibil să ma pronunț cu privire la criza exclusiv politică pentru că ea ascunde jocuri de putere ce nu au niciun fel de legătură cu actul de guvernare. O serie de pioni mutați pe tabla de șah de forte oculte în lupta pentru resursele țării nu însemnă „politică”. Am încercat să arăt efectele dramatice pe care escaladarea ecestei bătălii izvorate din setea de putere le generează: mai puțini bani în buzunarele românilor. Perspectiva sărăciei devine certitudine pentru tot mai mulți oameni.
De asemenea, nici nu ar trebui să ne intereseze prea tare numele premierului atata timp cat acesta performează. Problema este ca premierul Cîțu este un actor nociv pentru România. Aici nu discutăm de declarații politicianiste, ci de fapte concrete, de argumente implacabile. Știați, de exemplu, că premierul Cîțu împrumută sume colosale de pe piața financiară internațională la dobânzi aberant de mari? De ce dl Cîțu împrumută cu nemiluita bani la dobanzi de 3,8% / 3,9%, iar Ungaria se împrumută la 3,01%, Polonia sub 3% , și asa mai departe. Nici nu mai îndrăznesc să utilizez în această comparație o serie de state europene mai avansate care accesează aceleqși fonduri la dobânzi între 1% și 1,5%. Cine câștigă din această mașinațiune? Putem găsi multe răspunsuri, însă unul singur este cert: NU ROMÂNII!