𝐎𝐩𝐫𝐢𝐭̗𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚. 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐮 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐦𝐮𝐭𝐢𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐚̆𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭̗𝐢𝐮𝐥 𝐮𝐫𝐛𝐚𝐧.
După cum bine cunoaștem, în ultima perioadă orașul Cluj-Napoca trece prin multiple proiecte de reamenajare și refacere a arterelor din centrul urbei. Aceste proiecte menite să modernizeze orașul duc, din păcate, la pierderea identității culturale și a valorilor de patrimoniu.
Alexandru Cordoș, PSD: Opriți dezintegrarea culturală a municipiului Cluj-Napoca!
Prin proiectul de amenajare a zonei Kogălniceanu firma de proiectare a prevăzut scoaterea soclului din cadrul ansamblului grupului statuar ”Școala Ardeleană” și poziționarea acesteia direct pe pavajul de granit.
Motivul deciziei: ansamblul nu se încadreză în noul concept de amenajare a zonei și aducerea mai aproape de nivelul trecătorilor pentru a ”umaniza” statuia.
Este inadmisibil să considerăm că un obiect de artă, realizat de unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din România, Romulus Ladea, ansamblul care în forma lui inițială aduce omagiu cuvenit corifeilor Școlii Ardelene, nu se mai ”potrivește” conceptului arhitectural promovat de firma care a câștigat proiectarea întregii zone.
Atunci când renunți la orice parte din lucrarea unui sculptor, deformezi viziunea, îi stirbești munca și mesajul artistic.
Nu avem dreptul să intervenim, având în vedere că statuia, așa cum a fost planificată încă de la început, a fost integrată bine în spațiul urban.
Nu este necesară această modificare, care va duce la o lipsă imensă de conținut.
Același lucru se întâmplă și în cazul statuii Emil Racovită, din fața liceului cu același nume, această urmând să nu mai fie poziționată în locul inițial.
Motivul deciziei: statuia nu se mai încadrează în conceptul arhitectonic al echipei care a propus proiectul de amenajare.
Statuia reprezintă un simbol atât al colegiului omonim cât și pentru clujeni, aceasta fiind un loc de întalnire, un reper, o modalitate de a potența valoarea spațiului urban prin asocierea cu numele unuia dintre cei mai importanți oameni de știință.
În plus, Emil Racovița este una dintre cele mai importante personalități ale Clujului academic, iar poziționarea acesteia într-un spațiu public reprezintă recunoașterea importanței, transmite președintele PSD Cluj, Alexandru Cordoș.