Ca în fiecare an, pe 6 februarie, am spus „La mulți ani, Roșia Montană!”. Am aniversat 1890 de ani de atestare documentară a localității miniere din Apuseni, denumită în latină Alburnus Maior. Cea mai veche tăbliță cerată descoperită în galeriile romane din Roșia Montată este datată 6 februarie 131.
Din păcate, condițiile deosebite din acest an nu ne-au permis să organizăm o petrecere în toată regula pentru Roșia Montană, așa cum făceam de obicei.
Până când lucrurile vor reveni la normal și ne vom putea întâlni și fizic, vă asigurăm că lupta pentru a face din Roșia Montană o localitate sustenabilă, bazată pe dezvoltare durabilă, inclusă în patrimoniul UNESCO, continuă.
În timp ce așteptăm ca decidenții din cadrul UNESCO să se pronunțe asupra dosarului redepus anul trecut, activitățile restaurare a patrimoniului și de ajutor acordat localității merg mai departe.
Ce putem face acum pentru Roșia Montană este să ne implicăm în conservarea patrimoniului din localitate. De această dată, ne alăturăm campaniei Adoptă o Casă la Roșia Montană pentru restaurarea Lapidariului de la Muzeul Mineritului din localitate, ce adăpostește vestigii romane de pe vremea atestării așezării.
Odată cu împlinirea a 1890 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane, am lansat campania de strângere de fonduri. Mai multe informații se găsesc aici: https://www.adoptaocasa.ro/case/lapidarium
La mulți ani, Roșia Montană! La mulți ani, în UNESCO!