Valentin Fetiță, antrenor Şoimii Câmpia Turzii: „Mi-aș dori ca rugby-ul să fie privit cu mai mult interes, dar în același timp să fie și susținut”

0
368

Sportul cu balonul oval sau rugby-ul a atras întotdeauna copiii și tinerii, iar la Câmpia Turzii activitatea rugbystică are un trecut.  Nu puține au fost momentele în care rezultatele înregistrate au adus bucurie iubitorilor rugby-ului. Dar, într-o lume în care tehnologia  a pus stăpânire pe viețile noastre și are un impact de netăgăduit asupra copiilor noștri pare că e din ce în ce mai dificil să-i aduci pe terenul de sport. În plus, nu putem să nu remarcăm decăderea sportului românesc, în general, lipsa de interes care ne face să suferim la toate capitolele și care ne-a coborât de pe podium direct în noianul nepăsării.

Cu toate acestea, mai există oameni care speră într-un viitor mai bun, care cred că lucrurile se vor schimba și se încăpățânează să adune în jurul lor tineri pe care să-i urce pe culmile succesului. Un astfel de om este Valentin Fetiță, antrenorul care crede în viitorul rugby-ului românesc și pe care l-am invitat astăzi la un interviu.

Denisa Mărginean: Cum a fost pentru Șoimii  Câmpia Turzii/ Turda anul competițional 2023?

Valentin Fetiță: Anul competițional 2023 a fost pentru clubul Șoimii Câmpia Turzii/Turda încărcat de activități rugbystice la nivel de copii și juniori.

D.M: Care au fost cele mai importante momente/ rezultate înregistrate anul trecut?

V.F: Am participat în prima jumătate a anului la returul campionatului regional de mini-rugby Transilvania,la categoria U 14,alături de CSS Viitorul Cluj, terminând pe locul II la egalitate de puncte cu echipa Florin Popovici Baia Mare. Pe tot parcursul verii am participat la mai multe turnee și festivaluri de rugby la care am obținut următoarele rezultate:la turneul de rugby pe plajă,,Oval 5 Beach Diamond 2023,,am obținut locul I la categoria U14. La turneul ,, THERME SANDS HEROES,, JUNIOR BEACH RUGBY CUP am obținut locul III  la categoria U.14. La turneul final al categoriei U 14, la care am participat alături de CSS Viitorul Cluj, am obținut locul IV pe țară, din 11 echipe participante.După mai mulți ani de pauză, am participat cu o echipă în campionatul Național de Juniori III, sezonul 2023-2024, la categoria U16, alături de CSS Viitorul Cluj. La debutul campionatului regional de mini-rugby Transilvania Nord, ediția 2023-2024, am participat la categoria U14 rugby în 15 alături de CSS Viitorul Cluj ,în urma unui protocol cu clubul din Cluj, atât la copii cât și la juniori.La finalul turului am terminat pe locul II.

D.M: Care au fost provocările anului 2023?

V.F:Provocările pentru anul 2023 au fost în primul rând participarea la cât mai multe competiții, dar practic cea mai mare provocare a fost înscrierea unei echipe în campionatul Național de Juniori III la categoria U16.

D.M:  Ce obiective aveți pentru anul care tocmai a început?

V.F:Obiectivele pentru anul 2024 sunt:participarea la returul campionatului Național de Juniori III, cât și la returul campionatului regional de mini-rugby Transilvania Nord la categoria U14 rugby în 15, plus participarea la turneul final. Înscrierea unei echipe feminine în Campionatul Național de Junioare, iar din toamna acestui an înscrierea pentru al doilea an a unei echipe în Campionatul Național de Juniori III.

DM: Ce părere aveți, mai exista interes pentru rugby din partea copiilor și tinerilor?

V.F: Interes mai există există pentru rugby,dar din păcate foarte scăzut,dar cu o mai multă promovare și mediatizare a rugby-ului în școli, chiar organizarea unui campionat de rugby non contact,începând de la clasele primare,gimnaziale cât și liceale, ar fi soluția din punctul meu de vedere să atragem mai mulți copii la rugby.

D.M:Sunteți un iubitor al rugby-ului și aveti o vastă experiență în domeniu, credeți în viitorul rugby-ului românesc?

V.F: Da, eu cred în viitorul rugby-ului românesc, atâta timp cât pasiunea,dragostea pentru acest sport și sacrificiul pe care îl fac antrenorii, conducătorii de cluburi cât și părinții care susțin copiii și îi îndrumă să practice acest sport, mai există.

D.M: Ce v-ați dori să se schimbe în 2024?

V.F:În anul 2024 mi-aș dori ca rugby-ul să fie privit cu mai mult interes,dar în același timp să fie susținut și mai mult de  autoritățile locale, județene și naționale.

D.M: Un mesaj pentru sportivii pe care îi pregătiți și pentru cei care iubesc rugby-ul?

V.F: Mesajul meu pentru sportivii pe care îi pregătesc este să continue să practice și să iubească acest sport,dar în același timp să fie conștienți că sunt necesare sacrificii,fără de care nu pot ajunge jucători sau jucătoare de rugby la un nivel mai mare. Iar pentru cei care iubesc  rugby-ul românesc, mesajul este să susțină necondiționat echipa națională de rugby a României(stejarii noștri)atât la bine cât și la greu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.