sâmbătă, aprilie 12, 2025

Ucidere Preventivă. 26 focare de Pesta Porcină Africană doar în Bihor

- Advertisement -spot_img
Must Read

Din totalul celor 26 focare de Pesta Porcină Africană declarate la nivelul județului Bihor, 18 dintre acestea sunt în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig: Abrămuț – 3 focare confirmate, din care ultimul în 08.08.2018; Albiș – 4 focare confirmate din care ultimul în 08.08.2018; Olosig – 11 focare confirmate în 08.08.2018 din care ultimul reconfirmat în 13.08.2018.

Astfel, a fost supusă de urgență deciziei Centrului Local de Combatere a Bolilor Bihor din data de 08.08.2018 luarea măsurii uciderii tuturor efectivelor de suine din gospodăriile individuale/ferme din cele 3 localități sus-menționate, ca măsură preventivă pentru răspândirea virusului PPA.

Ca urmare a evoluției și răspândirii epizootiei în județul Bihor, Pesta Porcină Africană fiind un virus mult mai puternic și mai stabil în mediu decât Pesta Porcină clasică, a fost nevoie de adoptarea măsurilor adecvate gradului mare de risc.

Facem apel la toți cetățenii din localitățile afectate să înțeleagă măsurile dispuse de autorități și să le conștientizeze ca fiind necesare în contextul eradicării a virusului.

Sacrificarea individuală a porcilor din gospodării nu vine în sprijinul eradicarii PPA deoarece în carnea sărată şi afumată virusul rezistă 3-6 luni iar în cea congelată până la 5 ani. Cu toții ne dorim stârpirea virusului într-un termen cât mai optim, or sacrificarea porcilor de către proprietari în vederea evitării măsurii uciderii preventive prelungește prezența virusului pe teritoriul județului nostru. În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul județului nostru.

 

TOȚI proprietarii ai căror animale au fost ucise vor beneficia de despăgubirile legale, în conformitate cu HG nr. 484/2018 de modificare a HG nr. 1214/2009.

Pesta Porcină Africană NU afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

NU există tratament sau vaccinare contra Pestei Porcine Africane.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Cursuri GRATUITE pentru viitori beneficiari ai programului Start-Up Nation

𝐂𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭-𝐔𝐩 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧!Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială modulului de...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -