sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Tot ce trebuie să știi despre Rezidențiat 2021. Peste 1.600 de candidați vor participa duminică la concursul național de rezidențiat, organizat de UMF Cluj

- Advertisement -spot_img
Must Read

Ministerul Sănătății va organiza concursul de intrare în Rezidențiat în data de 21 noiembrie 2021.

Tot ce trebuie să știi despre Rezidențiat 2021

Examenul național de rezidențiat din centrul universitar Cluj-Napoca va avea loc duminică, 21 noiembrie. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă, la care vor participa peste 1.600 de candidați, să se desfăşoare în condiţii optime de siguranţă sanitară și distanțare fizică pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori.

Concursul de intrare în rezidențiat pe post și în rezidențiat pe loc este organizat de Ministerul Sănătății, UMF “Iuliu Hațieganu” fiind centru de examinare. Acesta se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara. Anul acesta, Ministerul Sănătății a scos la concurs 6.219 de locuri și posturi, pentru care vor candida 12.560 de absolvenți din întreaga țară.

La Cluj-Napoca, s-au înscris 1.609 de candidați: 746 de absolvenți de Medicină, 322 de absolvenți de Medicină dentară și 541 de absolvenți de Farmacie.

Examenul scris va începe duminică, 21 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic.

În actualul context epidemiologic, în vederea respectării tuturor prevederilor legislative în vigoare pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, UMF “Iuliu Hațieganu” a pregătit peste 30 de săli de examen, în mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele UMF “Iuliu Hațieganu”, amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai, amfiteatre ale Universității Tehnice, sălile de conferințe de la Grand Hotel Italia.

Pentru siguranța cadrelor didactice și a candidaților, sălile de examen vor fi dezinfectate cu biocide autorizate şi se vor aerisi cu cel puţin 30 de minute înainte. S-au creat circuite de deplasare a candidaţilor la accesul şi la ieşirea din sălile de examen, cu păstrarea distanţei, asigurându-se o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare candidat. La intrarea în săli, candidaților li se vor scana certificatele digitale COVID și li se vor oferi măști de unică folosință.

“Universitatea, printr-un efort colectiv, va acţiona preventiv şi cu responsabilitate în scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire a infecţiei cu noul coronavirus, privind cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a concursului național de rezidențiat. Pentru că, anul acesta, va fi o concurență mare pentru posturile și locurile scoase la concurs, le dorim mult succes tuturor candidaților!”, a transmis prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”.

La concursul de rezidențiat de anul trecut, cele mai mari punctaje din țară și cea mai mare rată de promovare, în toate cele trei domenii –  medicină, medicină dentară și farmacie – au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, care s-a situat pe primul loc în țară.

Și în acest an, concursul se va desfășura în condiții speciale, impuse de contextul epidemiologic actual.

Un număr de 12 564 candidați s-au înscris anul acesta la concurs. Aceștia vor concura pe un număr de 6311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel:  3942 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1190 locuri pentru medicină dentară și 1087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

“Este un număr record de participanți, mai mare chiar și față de anul trecut și vom lua, împreună cu universitățile de medicină și farmacie, toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual.
În luna octombrie a.c. am suplimentat cu 439 cifra pentru Rezidențiat. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul meu”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății

Pentru domeniul medicină, Ministerul Sănătății are posibilitatea să suplimenteze numărul de locurilor în situația în care numărul candidaților promovați este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată pentru acest domeniu.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, după aceeași metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Și anul acesta, având în vedere contextul epidemiologic, vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat în organizare -purtarea obligatorie a măștii medicale pe durata desfășurării examenului, circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs, măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanților pentru mâini și suprafețe, alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice, precum și asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură.

Accesul candidaților în clădirea de concurs este permis doar candidaților care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul
negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaților care fac dovada că se
află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară
infectării cu SARS-CoV-2.
Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la
intrarea în clădire prin aplicația mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar în cazul cetățenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea
prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

Toate informațiile vor fi afișate pe site-ul www.rezidențiat.ms.ro

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -