sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Tot ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate electronice + veșnica teamă a românilor: au sau nu au CIP?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că, luni, se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

Tot ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate electronice + veșnica teamă a românilor: au sau nu au CIP?

„Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Emil Boc a simțit nevoia să sublinieze teama permanentă a românilor când aud cuvântul electronic: Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman. Doar pe bază de amprentă poți să ai toate datele tale, inclusiv cardul de sănătate și alte date de la nivel local, pentru a putea plăti impozite, cu acest instrument. Cetățenii pot opta pentru cartea tradițională de identitate. Cartea de identitate electronică se va emite din 2031”, a spus Emil Boc.  

România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157. Deşi mai sunt câteva zile până atunci, Imprimeria Naţională, compania de stat abilitată să producă noile cărţi electronice de identitate abia a lansat o primă licitaţie pentru achiziţia unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate.

MAI spune că emiterea acestei cărţi de identitate se va face eşalonat, în termen de 18 luni de la data emiterii primului document electronic sau simplu, pe măsura asigurărilor serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

„Mecanismul de emitere al documentelor de identitate presupune ca acestea se eliberează la cererea persoanelor fizice, D.E.P.A.B.D., neputând furniza date certe în ceea ce priveşte numărul persoanelor ce vor solicita cărţi electronice de identitate. Dar, pe baza estimărilor realizate, în cadrul proiectului pilot, apreciem că în anul 2021 vor fi emise aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate. Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu la care a fost implementat proiectul pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal. Precizăm că, până la dotarea cu tehnica necesară emiterii noului act de identitate, celelalte servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează cetăţeanului român actuala carte de identitate. Conform dispoziţiilor art. 19 alin. (2) lit. c) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot depune oricând cerere pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit dar sunt valabile.”, au explicat oficialii Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei.

Cât va costa pentru cetăţeni o carte electronică de identitate?

„În ceea ce priveşte această întrebare facem cunoscut faptul că nu au fost finalizate procedurile ce implică emiterea cărţilor electronice de identitate, în consecinţă nu există la acest moment un cost final stabilit. (..) Costurile vor fi suportate de Compania Naţională „Imprimeria Naţională”, context în care, la momentul finalizării evaluărilor amintite, pentru a fi asigurată informarea corectă, vom reveni cu informaţii relevante.”, au mai precizat pentru HotNews.ro oficialii Evidenţei Populaţiei din MAI.

Ce va conţine noua carte de identitate?

Cartea de identitate electronică va conţine datele din formatul tipărit, dar fără excepţia semnăturii olografice a titularului, prenumele părinţilor titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Citeste si: https://www.abcnewsromania.ro/news/primele-carti-de-identitate-electronice-vor-fi-eliberate-la-cluj-acest-silicon-valley-de-romania/

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -