sâmbătă, ianuarie 11, 2025

STUDIU: Google colectează datele agresiv: conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont

- Advertisement -spot_img
Must Read
studiu-google
Un studiu publicat recent, arată cât de multe informaţii de telemetrie şi cât de frecvent sunt transmise de pe smartphone-uri către producătorul sistemului de operare, fără ca utilizatorii să aibă cea mai mică idee, relatează News.ro.

Toţi producătorii marilor sisteme de operare, de la Google şi Apple, la Microsoft, au inclus în acestea instrumente care le transmit date de telemetrie. Prin definiţie, acestea sunt informaţii despre felul în care utilizatorul foloseşte produsul şi sunt colectate cu scopul de a analiza şi îmbunătăţi sistemul de operare.

Însă, studiul publicat recent de Profesorul Douglas J. Leith de la Universitatea din Dublin, care a cercetat telemetria pe Android şi iOS, pare să sugereze că producătorii abuzează de această facilitate.

Cercetătorul irlandez a urmărit conexiunile realizate de smartphone-uri cu serverele Google şi Apple în anumite momente ale utilizării, precum: după resetarea la configurarea iniţială, când se introduce şi se scoate cartela, când se accesează setările dispozitivului, când se activează şi se dezactivează funcţia de localizare, când utilizatorul se loghează în magazinul de aplicaţii etc.

Primul lucru observat a fost că, aceste conexiuni se realizează chiar şi atunci când utilizatorul a optat să nu trimită date de telemetrie, ceea ce poate fi interpretat ca o formă de înşelare a utilizatorului – de ce mai oferi posibilitatea dezactivării colectării datelor, dacă nu ţii cont de opţiunea utilizatorului?

Colectarea datelor se face atât de agresiv, încât conexiunile sunt stabilite inclusiv când utilizatorul nu foloseşte dispozitivul sau nu este logat în cont.

Ambele sisteme de operare, atât Android, cât şi iOS, transmit date de telemetrie, în medie, la fiecare 4 minute şi jumătate.

Google colectează de 20 de ori mai multe informaţii de telemetrie decât Apple, este o altă concluzie a studiului. La fiecare 12 ore, smartphone-urile cu Android trimit către serverele Google aproximativ 1MB. În aceeaşi perioadă de timp, Apple primeşte numai 52KB.

Date fiind concluziile studiului, pe care care Google îl contestă spunând că va publica propria versiune, utilizatorii se pot întreba dacă nu cumva, fără ştirea lor, sunt trimise şi alte date, pe lângă cele de telemetrie. Reputaţia marilor companii de tehnologie vis-a-vis de intimitatea utilizatorilor justifică o astfel de întrebare.

Sursa: Stiripesurse.ro

Citeste si: Vaccinarea împotriva COVID-19 la copii ar putea începe în această vară

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Românii vor putea călători FĂRĂ VIZE în SUA începând din 31 martie. România a fost admisă oficial în Visa Waiver

România a fost admisă oficial în programul Visa Waiver al Statelor Unite. Cetățenii români vor putea călători fără vize...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -