Drona americană ce s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră în urma unui incident cu avioane de vânătoare ruseşti a fost deja înlocuită cu un alt aparat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ignat, potrivit agenţiei EFE.
„Aviaţia americană în Marea Neagră este permanentă. Marea Neagră nu este o mare internă a Rusiei”, a spus colonelul ucrainean într-o declaraţie televizată. El a adăugat că Statele Unite „evaluează incidentul” în care a fost implicată o dronă americană de supraveghere MQ-9 Reaper şi un avion de vânătoare rusesc SU-27, dar în prezent o „altă dronă deja operează în locul dronei de recunoaştere doborâte”.
„Marea Neagră este exploatată de multe ţări, inclusiv de statele membre NATO, precum Turcia şi România. Este un spaţiu aerian internaţional unde avioanele pot zbura liber, inclusiv cele de recunoaştere”, a mai spus colonelul ucrainean, care a precizat că incidentul s-a produs în spaţiul aerian internaţional, la sud-est de Insula Şerpilor.
El a amintit că în declaraţiile lor publice ruşii s-au arătat deranjaţi de ceea ce descriu a fi prezenţa avioanelor-spion americane în Marea Neagră şi în spaţiul aerian al Ucrainei. Conform Moscovei, ajutorul militar american destinat Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia nu constă doar în arme şi muniţii, ci şi în furnizarea de informaţii obţinute cu ajutorul sateliţilor şi avioanelor-spion despre localizarea trupelor ruse şi a altor obiective militare pe care armata ucraineană le poate lovi cu ajutorul acestor date.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene a mai amintit că de mult timp înainte ca Rusia să lanseze „invazia pe scară extinsă” împotriva Ucrainei dronele americane monitorizau cu regularitate zona Mării Negre şi linia de demarcaţie din estul Ucrainei care separa teritoriul controlat de Kiev de teritoriul controlat de separatiştii proruşi, notează Agerpres.
Potrivit Washingtonului, drona sa prăbuşită marţi în Marea Neagră a fost interceptată de o formaţie de două avioane de vânătoare ruseşti SU-27, iar unul dintre acestea i-a acroşat elicea, otează stiri.tvr.ro. Moscova recunoaşte că a interceptat drona, afirmând că aceasta zbura cu transponderul oprit şi pătrunsese în spaţiul aerian rezervat de aviaţia militară rusă, dar neagă că a provocat doborârea aparatului american, susţinând că drona s-a prăbuşit din cauza unei manevre bruşte.
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia