“Noul fermier” este un concept introdus pentru prima dată în Politica Agricolă Comună, ca urmare a unui amendament propus de mine. Așa cum am menționat de-a lungul timpului, sunt români care lucrează în ferme din străinătate și care, prin susținerea noastră, se pot întoarce acasă și pot să-și pornească o nouă afacere, chiar dacă au vârsta de peste 40 de ani, contribuind la creșterea sectorului agricol român.
Sprijin de până la 100.000 euro pentru noii fermieri
Odată cu intrarea în vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC) din anul 2023, sprijinul pentru noul fermier va fi disponibil. Noul fermier va putea avea vârsta de peste 40 de ani, spre deosebire de tânărul fermier care va putea încasa sprijinul numai cu condiția să nu fi depășit vârsta de 40 de ani. Noul fermier este definit în așa fel încât să includă condiții ce prevăd ca fermierul să fie “șeful exploatației” și să aibă formarea profesională și competențele corespunzătoare. Preluarea unei afaceri agricole în calitate de șef al exploatației este deci o condiție, la fel ca în cazul sprijinului pentru tineri, unde instalarea este un factor determinant.
Regulamentul UE adoptat în decembrie 2021 pentru sprijinul acordat noului și tânărului fermier stabilește următoarele:
“ Statele membre pot acorda sprijin în temeiul articolului 2, pentru a contribui la:
▶️ Instalarea tinerilor fermieri care îndeplinesc condițiile prevăzute de statele membre în planurile lor strategice PAC
▶️ Înființarea unor întreprinderi rurale legate de agricultură sau sivicultură, inclusiv instalarea noilor fermieri, sau diversificarea veniturilor gospodăriei agricole prin desfășurarea de activități neagricole
▶️ Înființarea unei întreprinderi cu activități neagricole în zonele rurale în legătură cu strategiile de dezvoltare locală, plasate sub responsabilitatea comunității prevăzute la articolul 32 din Regulamentul (UE) 2021/1060.
✅ Statele membre acordă sprijin sub formă de sume forfetare sau instrumente financiare sau o combinație între cele două. Sprijinul, în cuantum maxim de 100.000 EUR poate fi diferențiat în conformitate cu criterii obiective.” Prin noua Politică Agricolă Comună, vor veni în România resurse financiare de 21,6 miliarde de euro, o sumă ce este ușor crescută comparativ cu perioada anterioară ce cu siguranță va ajuta la consolidarea unui viitor mai bun pentru fermieri!
Citeste si: APIA primește cereri de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor