Cea mai mare fabrică de furaje independentă (care nu produce pentru consum propriu) din țară, a fost inaugurată la Sânpaul, județul Mureș în prezența investitorilor, reprezentanților domeniului agricol, înalților oficiali și politicienilor din România și Ungaria.
Firma UBM Feed Romania SRL deținută de Grupul UBM, Grupul East și Oprea Avicom a realizat una dintre cele mai remarcabile investiții în sectorul agricultural din România. La ceremonia de deschidere, Viktor Orbán, premierul Ungariei, Hunor Kelemen, președintele UDMR, Miklós Kerezsi, proprietar al grupului East, Ákos Varga, președintele consiliului de administrație și acționar UBM Group, și Emanuel Oprea, proprietarul Oprea Avicom au salutat investiția prin discursuri festive. Cu o investiție totală de 15,6 milioane de euro a fost înființată cea mai mare fabrică independentă de producție de furaje din țară. Cu capacitatea sa de 30 tone/oră, aproximativ 220.000 de tone/an și un flux tehnologic de ultimă generație, noua fabrică se plasează în rândul celor mai moderne fabrici de acest gen din Europa.
Ákos Varga, acționar și președinte în consiliului de administrație UBM Group, a accentuat importanța celor douăzeci de ani de relații de afaceri și de prietenie care au precedat viziunea și, pe urmă, planificarea noii fabrici de furaje. ”Vorbește de la sine că investiția, în actualul context al industriei construcțiilor, a fost efectuată la timp, păstrând bugetul inițial” – a spus, adăugând că este vorba de o companie lider de piață în Ungaria, care își exportă experiența și cunoștințele de cincisprezece ani prin care a devenit lider de piață. Președintele consiliului de administrație UBM Group i-a mulțumit personal premierului Viktor Orbán pentru sprijinul guvernului maghiar, acordat prin EximBank.
“În Ungaria există instituții financiare, cum ar fi EximBank, care a fost menționată aici, care încearcă să finanțeze și să încurajeze cooperarea între țările vecine și antreprenorii maghiari. Sunt mândru că guvernul maghiar a avut un rol în realizarea acestei mari investiții”, a spus Viktor Orbán.
“Este necesar să implementăm investiții locale de clasă mondială. Am urmat acest principiu în investirea a aproape 16 milioane de euro la Sânpaul” – a spus Miklós Kerezsi, mulțumind tuturor pentru cooperarea și încrederea acordată. Proprietarul Grupului East a remarcat că România are toate calitățile necesare – teren agricol de înaltă calitate, forță de muncă, climă favorabilă, port de mare capacitate la Marea Neagră – pentru a ajunge un exportator major în regiune.
Emanuel Oprea, proprietarul Avicom a vorbit despre procesul complex și solicitant de resurse care a dus la inaugurarea fabricii de furaje. “Ar fi fost și mai dificil, dacă Consiliul Județean Mureș, Prefectura și autoritățile locale nu ar fi fost dispuși să colaboreze cu proiectanții și contractorii.” Potrivit proprietarului uneia dintre cele mai mari agro-business-uri din țară, inaugurarea fabricii dovedește că diferențele lingvistice și culturale pot fi depășite cu ușurință.
“Putem fi mândri că tehnologia secolului XXI. este aici la Sânpaul, că avem acces la acele instrumente care pot garanta performanța” a salutat investiția Hunor Kelemen. “O inaugurare este o sărbătoare pentru toată lumea: pentru proprietari, pentru comunitate și pentru conducătorii comunității, fiindcă arată credința noastră în a construi viitorul în țara noastră natală”, a spus președintele UDMR, adăugând că este importantă întărirea încrederii între comunități prin crearea locurilor de muncă. “Credem că în această parte a Europei este posibilă colaborarea între popoare și națiuni”, a spus Kelemen.
După discursurile festive cei cinci au apăsat împreună butonul care simbolizează inaugurarea fabricii de la Sânpaul.
Noua unitate are o capacitate de 30 tone/oră și aproximativ 220.000 tone/an și un flux tehnologic de ultimă generație, fiind una dintre cele mai moderne fabrici din Europa. Necesitatea investiției a fost dată de situația actuală a pieței furajelor din România, mai ales a celei din Transilvania, această zonă fiind excelentă pentru activități de zootehnie, ceea ce se poate observa ușor prin existența unui număr mare de ferme. Conform investitorilor există loc pe piață pentru o fabrică modernă, de înaltă performanță și de capacitate mare, producător pentru consum exterior.
Experiența în domeniu de cincisprezece ani al Grupului UBM reprezintă un avantaj competitiv pe piața din România. Acestuia i se adaugă cunoașterea pieții locale a Grupului East (în ceea ce privește piața de cereale și furaje), respectiv experiența companiei Oprea Avicom ca și utilizator de furaje. Datorită celor trei, UBM Feed Romania devine actor principal pe piața de furaje în România.
Poziționarea geografică a fabricii are o importanță accentuată. Sânpaul poate fi accesat ușor din toate părțile țării, este o zonă activă în agricultură și bogată în teren agricol, ceea ce asigură materialul prim de calitate pentru fabricarea furajului. Datorită capacității de producție de 220.000 tone/an cu un necesar de 130.000-140.000 tone de cereale/an pe partea de materii prime, potrivit investitorilor, fabrica va contribui și la dezvoltarea sectorului agricol.