Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să modernizeze regulile privind permisele de conducere în Uniunea Europeană. Până în luna ianuarie 2033, toate permisele din Europa vor fi schimbate și se va trece la permisul auto digital. Noul document va fi stocat în Portofelul Digital de Identitate al UE.
Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns săptămâna trecută la un acord privind introducerea permisului de conducere auto digital în întreaga Uniune Europeană până la finalul anului 2030.

Comisia Europeană introduce schimbări majore în legislația rutieră, inclusiv dreptul de a conduce de la 17 ani, dar și o evaluare periodică pentru șoferi.
”Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri menite să modernizeze regulile privind permisele de conducere în întreaga Uniune Europeană. Siguranța rutieră este o preocupare importantă, iar noua directivă introduce schimbări care vizează reducerea accidentelor, îmbunătățirea proceselor administrative și adaptarea la progresele tehnologice. Aceste actualizări vor afecta milioane de șoferi, de la cei aflați la început de drum până la conducătorii auto experimentați, facilitând în același timp recunoașterea permiselor în întreaga UE și în anumite țări terțe. Unul dintre cele mai inovatoare aspecte ale noii directive este introducerea permiselor de conducere digitale. Acestea vor fi stocate în Portofelul Digital de Identitate al UE și vor putea fi accesate prin dispozitive mobile, facilitând înlocuirea, reînnoirea și transferul permiselor între statele membre. După o perioadă de tranziție, permisele digitale vor deveni standard, dar permisele fizice vor rămâne disponibile la cerere, mai ales pentru cei care călătoresc în afara UE sau preferă un document tipărit”, transmite Comisia Europeană.
Pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, Comisia Europeană propune introducerea unei scheme de conducere supravegheată pentru tinerii de 17 ani. În anumite condiții, tinerii de 17 ani vor putea, de asemenea, să conducă camioane, contribuind astfel la reducerea deficitului de șoferi în sectorul transporturilor.
Statisticile arată că tinerii și șoferii fără experiență sunt implicați într-un număr disproporționat de accidente mortale. În acest context, directiva introduce o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători, timp în care se vor aplica reguli și sancțiuni mai stricte. Având în vedere că 40% dintre accidentele fatale implică șoferi sub 30 de ani, această măsură are ca scop reducerea semnificativă a numărului de victime. Toți deținătorii de permise vor trebui să completeze o autoevaluare înainte de obținerea sau reînnoirea permisului. Unele state membre vor putea introduce examinări medicale suplimentare, conform reglementărilor naționale.
UE se vrea “verde”
Pentru a încuraja adoptarea vehiculelor electrice și a celor alimentate cu combustibili alternativi, directiva permite deținătorilor de permise categoria B să conducă vehicule mai grele, de până la 4,25 tone (față de limita anterioară de 3,5 tone). Această modificare ia în considerare greutatea suplimentară a bateriilor și facilitează utilizarea pe scară largă a vehiculelor nepoluante, fără a fi nevoie de un permis de categorie superioară.
Recunoașterea permiselor emise de țări terțe
În prezent, permisele de conducere eliberate în UE pe baza unui permis emis de o țară terță nu sunt întotdeauna recunoscute în toate statele membre. Noua directivă standardizează acest proces, permițând recunoașterea la nivel european a permiselor din țări terțe selectate, care respectă standarde de siguranță rutieră similare cu cele ale UE. Comisia Europeană, împreună cu statele membre, va decide ce țări vor beneficia de această recunoaștere.
Pentru cetățenii care locuiesc într-o țară a UE unde limba lor maternă nu este disponibilă pentru examenele auto, noile reguli le vor permite să obțină permisul de conducere în țara lor de cetățenie. Această măsură elimină barierele lingvistice și asigură acces echitabil la procesul de obținere a permisului de conducere pentru toți rezidenții UE.
După adoptarea oficială de către Parlamentul European și Consiliu, directiva va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea un termen de patru ani pentru a transpune aceste reglementări în legislația națională.