sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Rareș Popa, drumul spre marile scene ale lumii și arhitectura Angliei

- Advertisement -spot_img
Must Read

Rareș Popa este un tânăr talentat, care își urmează fiecare vis, ieșind din zona de confort. Născut în Făgăraș, Rareș a descoperit de mic barierele existente în muzica românească.  Astfel, decizia de a studia la o universitate din Anglia a fost susținută și de pasiunea pentru muzică. Azi, Rareș este un artist complet. Studiază arhitectura, iar timpul liber și-l dedică muzicii. În vacanțe, se întoarce acasă, unde este mereu prezent pe scenă, dorind să facă cunoscute publicului noutățile muzicale din Anglia. Vara aceasta, DJ POPIX a mixat și la Zilele Făgărașului, unde a dorit să îi aducă pe tineri aproape de muzica House. Organizator de evenimente, DJ și viitor arhitect, Rareș Popa, în exclusivitate pentru ABC NEWS Romania!

1. Rareș, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Iubirea mea pentru muzică, în special cea electronică, a început undeva în anul 2012. Eram la un prieten acasă și, navigând pe YouTube, am dat de melodia ‘Bangarang’ de la Skrillex. Țin minte că în momentul ascultării am simțit ca un fior de uimire, eram pur și simplu șocat de ce ascultam. Ce era aia? Cum găseam mai mult? De acolo mi s-au deschis orizonturile și am început sa ascult tot mai multă muzică electronică, urmând dorința de a învăța cum pot face și eu ce vedeam la alți DJ și producători. În 2016 am cumpărat prima consolă de DJ. Era una mică, cu lumini și câteva butoane. Pot spune ca mai mult ma jucam cu ea – mă distram, de fapt. Am început sa pun muzica pe care o voiam și ușor ușor am învățat câteva basic-uri în tainele DJ-ingului. De acolo am progresat, luându-mi echipament mai bun și învățând tot mai multe. În scurt timp am avut și primul party la care am fost DJ, cu ajutorul unui prieten care organiza evenimente și a avut încredere să mă lase. După au continuat tot mai multe party-uri, mai multă muncă și mai multă experiență. Sunt foarte fericit cu ce am realizat până acum, ajungând să fiu chiar președintele societății de DJ la una dintre cele mai mari universități din vestul Angliei. But the best is yet to come!

2. Crezi că domeniul muzical este deschis tuturor sau e nevoie de o susținere financiară destul de mare?

Consider că domeniul muzical este de fapt un business și trebuie tratat ca atare. Există foarte multă concurență și trebuie sa fi mereu activ și implicat, iar astea nu se pot face fără susținere. Ideea este ca acea susținere ți-o poți crea tu, din ce câștigi ca și artist. Eu, ca și mulți alți DJ, am început fără a fi plătit pe set-uri, deoarece totul pleacă din pasiune. Dacă totul se face din inimă și se pune suflet, restul vin de la sine..chiar dacă asta se va întâmpla în timp. Mereu am investit tot ce am câștigat din muzică în muzică, pentru a putea progresa. Și rezultatele se văd tot mai tare. Nimic nu se poate face fără o susținere, cât de mica e ea, mai ales în această industrie care, consider eu, este scumpă. Cheltuieli sunt mereu, spre exemplu un laptop, căști, piese care trebuiesc cumpărate, platane, vocaluri pentru melodii, și multe altele. Cu toate astea, nu trebuie nimic văzut ca un dezavantaj. Pasiunea și dorința este îndeajuns pentru un început prompt.

3. Rareș, anul 2021 te-a propulsat pe scena internațională. Te-ai simțit vreodată dezavantaj de cetățenia ta?

Sunt foarte recunoscător oportunităților pe care le-am primit în 2021, și bucuros că am reușit sa creez un renume pentru brandul “DJ POPIX” și în străinătate. Nu pot spune că cetățenia mea a fost vreodată un dezavantaj în industria muzicală, chiar dimpotrivă. Muzica electronică a început doar de câțiva ani să fie mai prezentă în România, însă in afară mereu a fost ceva mai mare. De aceea nu se ține cont de cetățenie, etnie sau alți factori, și asta e un lucru de apreciat și un exemplu de urmat. Am cunoscut mulți artiști de toate națiile, și ce pot spune este că atunci când ceva este bun, nu mai contează nimic altceva.

4. Care crezi că sunt barierele cele mai importante pe care trebuie să le doboare un DJ?

Există foarte multe aspecte de care trebuie să se țină cont. Am să încep prin cel mai important lucru: să crezi întotdeauna în tine și în ceea ce faci. Încrederea de sine te poate duce oriunde vrei, și asta am învățat-o prin propria experiență. Sunt atâtea momente de care îmi aduc aminte în care nu aș fi reușit să fac ceva dacă nu aveam încredere în ceea ce fac și cum o fac, și în același timp cunosc persoane talentate care au ratat oportunități din cauza unei rușini sau o frică cum că nu ar ieși bine. Totodată, un aspect dezavantajos este și programul după care un DJ funcționează. Sunt nopți pierdute, agitație și multă mișcare. Trebuie avut mare grijă la gestionarea timpului și a somnului, deoarece oboseala își face apariția și poate distruge tot.

5. Știu că ești foarte selectiv la genurile muzicale pe care le mixezi, un criteriu ce te diferențiază de mulți dintre colegii tăi. Crezi că refuzul de a mixa anumite genuri muzicale este un lux pe piața muzicală din România?

Exceptând festivalurile cu nume mari de artiști, ideea de a mixa muzica pe care o dorești este într- adevăr un lux în România. Ca în fiecare parte a lumii, există o diversificare enormă de genuri, unele fiind mai apreciate decât altele, iar asta duce la ,,nemulțumirea” multora. Nu cred ca am avut vreo seară de club sau vreun eveniment la care să nu mi se fi cerut ceva anume…manele, mai exact. Treaba unui DJ este să distreze lumea în principal, consider eu, și pentru asta e nevoie de a mulțumi pe toată lumea. Însă asta nu cred ca este posibil în nicio industrie aparte de muzică. Încerc să îmi triez genurile pe care le pun și din motivul creării unui brand pe numele meu. Nu pot asocia DJ Popix cu latino (spre exemplu) dacă muzica mea este house. Cumva ține de imagine, însă oamenii vor aprecia într-un final indiferent ce vei pune, dar asta prin muncă și ambiție.

6. Timpul tău este extrem de limitat, te împarți cu greu între studii și muzica. Profit de această ocazie pentru a-ți mulțumi că ai făcut din interview-ul pentru ABC News o prioritate. Este timpul o problemă pentru DJ?

Mulțumesc din suflet pentru oportunitate, onoarea e de partea mea. În legătură cu întrebarea, timpul poate o fi problemă pentru un DJ, dar asta depinde de fiecare în parte. Un factor în România este câștigul unui DJ. Acesta este mult prea puțin pentru a se putea trăi din el, iar asta duce la necesitatea altui job. În momentul în care ai o noapte de mixat, și a doua zi dimineața mergi direct la altă muncă, timpul este automat o problemă. Nu există un echilibru între odihnă, timp pentru tine și muncă, însă eu mereu le-am văzut ca pe niște sacrificii făcute de dragul pasiunii. Am renunțat de multe ori la activități pentru mine pentru a face ceva cu muzica, și nu regret asta deloc.

7. Rareș, ai fost admis recent la o universitate de prestigiu din Anglia. Ești student University of West of England (UWE)). Vreau să știu care este legătura dintre muzică și arhitectură și cât de grea a fost această alegere pentru tine. Este Rareș Popa pasionat de tot ce înseamnă artă?

Sunt de părere că arta poate fi găsită în absolut orice, însă ce înseamnă “artă” este subiectiv pentru fiecare. Eu mă exprim într-un mod mai real, fiind pasionat de tehnic, de detalii și obiectivitate. Asociez arhitectura cu muzica, fiindcă în ambele domenii e vorba de creare și de vibe. Spre exemplu, design-ul unui spațiu poate transmite un sentiment, o emoție, precum o melodie. Mai există partea de sound design, în care se manipulează sunete și se creează din nimic – exact la fel cum începe și un proiect la arhitectură. Cât despre universitate, sunt foarte recunoscător pentru oportunitățile pe care le am și încerc să profit cât de mult se poate de orice aspect din învățământul de afară.

8. Cât de grea a fost promovarea pentru tine?

Venind dintr-un oraș mic, promovarea a relativ grea. Într-adevăr, la nivel local se duce vorba ușor, dar în rest să evoluezi este o problemă care îți pune tot felul de întrebări. Cum poți să îți duci numele mai departe? Cum poți face ca lumea să îți cunoască muzica? Răspunsul la tot vine doar în timp și prin evoluate ca și artist..asta fără vreo implicare financiară.

9. După Brexit, situația românilor din Anglia s-a schimbat. Cum este viața unui român, student la o universitate atât de prestigioasă?

Ce am realizat locuind acolo este faptul că nu doar situația românilor sau a altor străini s-a schimbat din cauza Brexit-ului. Și britanicii simt schimbarea chiar mai tare! Dacă ești acceptat de un cadru de

învățământ superior este ușor să te duci, necesitând doar o viză de studiu. Viața acolo este bună (ca și student), și nu am observat vreo diferență în comportamentul lor față de altă nație. Chiar dimpotrivă aș spune, încearcă să te ajute și să te educe (acesta fiind și motivul de mutat acolo până la urmă).

10. Rareș, te rog să transmiți un mesaj tuturor copiilor pasionați de muzică.

Mesajul meu pentru toți copiii pasionați de muzică, și de această latură a muzicii în special, este de a nu renunța niciodată la vise și la tot ce se lucrează pentru ele. Dacă ceva se face cu suflet și pasiune, restul vor veni de la sine mereu. Ah, și succes mult!

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -