O echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Facultatea Construcții de Mașini, a realizat un prototip de Ventilator Mecanic de Urgență prin tehnologia 3D printing.
Acest Ventilator Mecanic de Urgențǎ (V_Ro_Covid) se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.
Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație:
• Frecvența respirațiilor, între 8 și 20 respirații pe minut (R/min); se poate selecta o valoare din 2 în 2;
• Volumul de aer pompat în plǎmâni, între 200 și 800 ml, în funcție de greutatea pacientului; se poate selecta valoarea acestui parametru din 50 în 50;
• raportul dintre timpii de inspirație / expirație (I/E), care în general este 1:2, dar poate fi selectat la una din valorile: 1/1, ½, 1/3 și ¼.
Prototipul ventilatorului V_Ro_Covid are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și are 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Are de asemenea programatǎ și o alarmǎ audio.
Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele Universitǎții Tehnice din Cluj-Napoca, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.
Citește continuarea AICI: