Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv din domeniul silvic, fermierii și crescătorii de animale din Neamț

0
159

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, 5 mai, cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv din domeniul silvic, fermierii și crescătorii de animale din Neamț.

„O întâlnire de lucru deosebit de necesară cu reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv din domeniul silvic, fermierii și crescătorii de animale din Neamț, județ în care două treimi din cetățeni trăiesc la sat.

Am vorbit cu dumnealor despre dificultățile pe care le are sectorul agricol din cauza războiului din Ucraina, a secetei și creșterii prețurilor, probleme cunoscute la nivelul Guvernului și care mențin în atenție promovarea intereselor fermierilor și crescătorilor de animale.

Pregătim deja implementarea în România a propunerilor Comisiei Europene pentru compensarea efectelor produse de tranzitul și importul de cereale din Ucraina. României îi vor reveni aproximativ 30 de milioane de euro, la care adăugăm 20 de milioane de euro aprobați deja la nivelul Guvernului, ceea ce înseamnă o susținere de aproximativ 50 de milioane de euro pentru cultivatorii români de cereale. Acești bani trebuie să ajungă cât mai repede în agricultura românească pentru ca fermierii să primească la timp sprijinul de care au nevoie.

Așa cum am discutat și în alte întâlniri cu fermierii, agricultura va primi compensații și pentru pierderile suferite din cauza secetei. Proiectul de act normativ a fost finalizat de Ministerul Agriculturii, va intra spre aprobare în ședința de Guvern și va crea astfel mecanismul prin care se alocă până la 1.000 de lei pe hectar fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă.

Continuăm, de asemenea, programele de susținere a culturilor și produselor românești, apicultura, silvicultura, dar și decizii și măsuri clare pentru ca zona de munte din România să nu se depopuleze și să–i punem cu adevărat în valoare potențialul.

Potențialul nostru agricol este imens însă trebuie să vedem cât de înțelept putem să luăm măsuri astfel încât sa folosim materia primă din agricultură și să trecem la produs finit care să reducă balanța de deficit comercial și să devenim exportatori.

Crescătorii de animale beneficiază, de asemenea, de subvenții. Un pachet de sprijin este acum în lucru la Ministerul Agriculturii pentru a veni în sprijinul fermierilor și al pieței laptelui din România, așa cum ne-am asumat în cadrul consultărilor cu reprezentanții industriei de profil. Sprijinul se va adresa atât fermierilor, cât și procesatorilor care prelucrează laptele românesc și contribuie la viabilitatea activității crescătorilor de animale.

Vom continua să susținem agricultura românească și pe fermierii noștri care au capacitatea, știința și forța să garanteze securitatea alimentară a cetățenilor români”, a precizat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.