Premierul Nicolae Ciucă: „Pentru România, aderarea la OCDE înseamnă noi oportunități de a colabora cu state care cred în aceleași valori”

0
328

Prim-ministrul Nicolae Ciucă  se află la Paris, unde a predat secertarului general al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), Mathias Cormann, un document privind progresele României pentru aderarea la OCDE.

Am reafirmat astăzi, la Paris, angajamentul politic al României față de valorile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. În discuțiile cu membrii Consiliului OCDE și cu secretarul general al Organizației, Mathias Cormann, am subliniat că aderarea României la organizația ce reunește 90% din volumul investițiilor străine la nivel mondial este obiectiv asumat la nivel național și prioritatea Guvernului pe care îl conduc.

Memorandumul Inițial pentru aderarea României la OCDE oferă o bază solidă pentru următoarea etapă a drumului nostru. Vom folosi din plin procesul de aderare pentru reforme cheie, care să genereze schimbări favorabile și politici care să ofere o viață mai bună cetățenilor noștri.

Așa cum se evidențiază în Studiul economic al OCDE, în mai puțin de 20 de ani, România a redus la jumătate diferența față de media Organizației privind Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Economia evoluează foarte bine, cele mai recente previziuni economice ale OCDE anticipează o creștere a PIB-ului României de 6,5% pentru 2022, ceea ce reflectă o redresare puternică în urma impactului economic al pandemiei de COVID-19. Investițiile străine directe au crescut și ele la peste 7 miliarde de euro, doar în primele nouă luni ale acestui an.

Este nevoie să continuăm această cale și să punem mai departe accent asupra investițiilor, un răspuns eficient în perioadă de criză. Pentru 2022, am alocat cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani, în valoare de aproape 18 miliarde de euro, iar pentru anul viitor am crescut la peste 20 de miliarde de euro fondurile alocate investițiilor. Complementar, utilizăm cele 90 de miliarde de euro fonduri UE și PNRR, în sprijinul reformelor și investițiilor care vor însoți tranziția verde și cea digitală a României.

Pentru România, aderarea la OCDE înseamnă nu doar apartenența la grupul de țări în care au loc 70% din comerțul global și 90% din investițiile directe globale, ci și noi oportunități de a colabora cu state care cred în aceleași valori.  În vremuri de criză, mai mult ca oricând, este important ca țările cu o viziune similară să fie unite și să se sprijine reciproc, iar parcursul nostru democratic, din ultimii 30 de ani, acțiunea noastră de la începutul războiului din Ucraina pentru apărarea valorilor fundamentale, confirmă apartenența României la valorile comune ale OCDE”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.