Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în ṣedinţa de guvern care a avut loc joi, 20 aprilie, a fost aprobată Hotărârea de Guvern care stabilește mecanismele compensațiilor pe care le vor încasa fermierii români.
„În ședința de azi a Executivului, am aprobat Hotărârea de Guvern care stabilește mecanismele compensațiilor pe care le vor încasa fermierii români. În 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii vor putea depune documentația la APIA, pentru a primi banii. Este vorba despre prima tranșă de 10 milioane euro de la Comisia Europeană, încă 10 milioane euro de la bugetul național și o a doua tranșă a ajutorului financiar de la Bruxelles, a cărei valoare pentru România va fi stabilită ulterior.
A doua tranșă din partea Comisiei însumează 100 milioane euro și va fi împărțită între cele cinci state afectate de tranzitul cerealelor ucrainene. Acest cuantum a fost anunțat de președintele CE Ursula von der Leyen în răspunsul la scrisoarea pe care i-am trimis-o alături de ceilalți premieri ai țărilor afectate.
În ceea de privește gestionarea eficientă a banului public, vom identifica la nivelul guvernului măsurile fiscale prin care să chibzuim cheltuielile statului, pentru a ne încadra în limitele de deficit asumate. După discuțiile din coaliție, mă aștept ca săptămâna viitoare să avem o formă clară a acestui pachet de măsuri de cumpătare.
Nu discutăm despre austeritate, nu vor fi afectate salariile sau investițiile și nu se vor introduce taxe ori impozite noi. Anul trecut, guvernul a obținut rezultate economice bune, apreciate de toate agențiile internaționale de rating: creștere economică de 4,8%, investiții străine și rată de absorbție a fondurilor europene la cote record. Aceste rezultate, alături de perspectivele economice favorabile pentru 2023, ne obligă să luăm măsuri responsabile care să includă diminuarea risipei bugetare, protejarea climatului investițional, a locurilor de muncă și a bunăstării cetățenilor”, a precizat premierul Ciucă.