Un incendiu puternic, cel mai violent din ultimii ani din Bistriţa-Năsăud, a distrus patru case de locuit, un atelier de tâmplărie şi două anexe gospodăreşti din localitatea Şanţ, la faţa locului intervenind opt autospeciale ale pompierilor militari şi voluntari, transmite MEDIAFAX.
Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud patru case de locuit, un atelier de tâmplărie şi două anexe gospodăreşti au fost cuprinse, joi noaptea, de un incendiu violent ce a izbucnit în localitatea Şanţ. La faţa locului au intervenit opt echipaje ale pompierilor dar şi zeci de săteni care s-au mobilizat rapid şi au dat pompierilor o mână de ajutor.
„Pentru gestionarea acţiunilor de stingere a incendiului au fost direcţionate la locul indicat opt echipaje de pompieri militari şi voluntari cu şapte autospeciale de stingere si un echipaj de prim ajutor SMURD (trei echipaje de la Garda de Intervenţie Sângeorz Bai, două echipaje de la Secţia de Pompieri Năsăud, respectiv SVSU Şanţ, Maieru şi Rodna). Un aport extraordinar în acţiunile de stingere l-au avut şi localnicii comunei Şanţ care, sub îndrumarea pompierilor, au sprijinit acţiunile de limitare a propagarii incendiului la casele alăturate.
Mobilizarea persoanelor care locuiau în cele patru imobile (15 persoane – adulţi şi copii care s-au autoevacuat în condiţii de siguranţă), a vecinilor şi realizarea primei intervenţii de către componenta voluntarĂ din localitate (SVSU) au avut un rol extrem de important în salvarea de vieţilor, limitarea extinderii incendiului şi protejarea vecinătăţilor” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.
În urma incendiului, două persoane au suferit atacuri de panică – o femeie de 44 de ani şi un bărbat de 74 de ani care au primit asistenţă medicală din partea paramedicilor SMURD, dar nu s-a impus transportul acestora la spital.
„Intervenţia a fost concentrată pe două obiective mari: protejarea vecinătăţilor, în situaţia în care incendiul a fost anunţat în faza în care se manifesta generalizat, pe toată suprafaţa afectată, cu flăcări înalte de câţiva metri, respectiv localizarea şi lichidarea focarelor. Construcţiile erau realizate din lemn şi alte materiale usor combustibile, fără distanţă de siguranţă între ele, fapt ce a determinat propagarea rapidă a flacarilor în condiţii de vânt. La o primă estimare, suprafaţă totală desfăşurată afectată de incendiu este de aproximativ 2000 mp. Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire” a mai declarat Marius Rus.
Sursa: MEDIAFAX