Omul de afaceri american de origine română, Onisim Dorenanu, își extinde operațiunile în România, marcând deja o prezență în domeniile imobiliar și IT. De asemenea, dl Dorneanu s-a raliat proiectului SteakHouse Transylvania, un lanț de restaurante premium ce va aduce o experiență autentic americană pe piața autohtonă.
Unul dintre domeniile pe care omul de afaceri româno-american a lăsat de înțeles că va investi semnificativ este cel al tehnologiei informației. Țara noastră devine din ce în ce mai atractivă și competitivă pe acest domeniu, context în care am dorit să aflăm direct de la un investitor important ce l-a determinat sa facă pasul către România. Astfel, dl Onisim Dorneanu ne-a împărtășit experiența și perspectiva domniei sale privind domeniul IT și locul României pe această piață extrem de dinamică: „La o primă radiografie, vă pot spune că este unul dintre puținele domenii unde România s-a poziționat realmente inteligent și proactiv. Vorbesc evident de cadrul pe care statul român l-a creat pentru dezvoltarea acestui sector de activitate. Cand vorbim despre IT înțelegem în primul rând că avem de-a face cu un domeniu ce reclamă un grad de instruire, cunoaștere, și inovație foarte ridicate. Cred că decidenții de la București au înțeles aportul extraordinar pe care îl poate avea în economie sectorul IT. Aici nu avem de-a face cu materii prime, nu exportăm cherestea. Este vorba despre oameni cu înaltă pregătire care își vând abilitățile tehnice, cunoștințele și creativitatea. Inovarea constituie una dintre dimensiunile esențiale în acest domeniu, pentru că orice aplicație, sau platformă software de succes poate genera o schimbare extraordinară.
Este cunoscut faptul că românii beneficiază de o creativitate excepțională, tocmai de aceea arhitectii software români din Silicon Valley au devenit extrem de cunoscuți. De asemenea, nu este tocmai o anecdotă faptul ca româna este lo limbă „cvasi-oficială” la Microsoft. Românii s-au impus pe această piață, iar o astfel de recunoaștere trebuie fructificată și acasă. Apreciez faptul ca IT-iștii au fost scutiți de taxe în România ceea ce a încurajat crearea unor puternice hub-uri de business, precum cele din București, Cluj sau Iași. Un specific al sectorului IT, mai ales în perioada post-pandemică, este că angajații nu mai trebuie să fie prezenți exclusiv la sediul companiei pentru care lucrează. Delocalizarea aceasta este unul dintre factorii care mi-a permis să vin în România cu obiectivul de a crea echipe care să poată livra servicii software dintre cele mai complexe, nu doar pentru piața locală, dar și pentru parteneri din SUA și Europa.
De aceea spun că decizia României de a practica o politică fiscală foarte relaxată în raportul cu sectorul IT va adice beneficii semnificative economiei, atrăgând deopotrivă investitori de pe toate meridianele, și nu mai puțin important, îi va încuraja pe IT-iștii români să nu părăsească țara. Asta însemnă, că tot mai mulți români cu salarii occidentale vor trăi și consuma acasă, contribuind la PIB-ul național cu un aport din ce în ce mai relevant.
Este adevărat că în cazul meu transferul unor afaceri către România comportă și o dimensiune emoțională, fiind determinat ca pe termen scurt și mediu majoritatea activităților mele să se desfășoare în țara natală.
Vă spun cu toată convingerea că România poate face din dezvoltarea secortului IT un adevărat proiect de țară. Pe lângă facilitățile fiscale este nevoie de investiții în educație și pregătire a tinerelor generații. Vedem cu toții cum arată meseriile viitorului, iar dacă cineva își imaginează că salariile mici reprezintă formula de a rămâne competitiv pe această piață globalizată, se înșală amarnic.”