Piața imobiliară din România este una dintre cele mai dinamice din Sud-Estul Europei, iar in privința randamentelor depășește multe capitale europene din state cu economii mult mai dezvoltate. Acesta este contextul ce a condus la o prezență sporită in tara noastră a investitorilor străini cu operațiuni în domeniul imobiliar.
Unul dintre marii jucători care și-a anunțat deja intrarea ca dezvoltator pe piața imobiliară autohtonă este omul de afaceri american de origine română, Onisim Dorenanu. Afaceristul are un portofoliu impresionant de proiecte finalizate in Statele Unite, iar la momentul actual este implicat în construirea a peste 1000 de apartamente intr-un proiect rezidențial din proximitatea orașului american Chicago. Mai mult decât atât, Onisim Dorneanu este implicat și în industria hotelieră, aceasta fiind una dintre afacerile care i-a adus renumele peste ocean. Mai exact, dl Dorneanu este acționar în cadrul complexului hotelier Trump Tower din Chicago, postură în care antreprenorul de origine română a devenit partener de afaceri cu ex-președintele american, Donald Trump.
Presa a relatat deja despre demersurile investiționale pe care Onisim Dorneanu le-a făcut in România, între care se disting domeniul imobiliar și cel IT. Se cunosc foarte puține detalii despre un proiect din zona Clujului ce pare ca i-a stârnit interesul afaceristului româno-american.
În acest context, i-am adresat dlui Dorneanu câteva întrebări legate de ultimele sale proiecte, dar mai ales cum este văzută piața imobiliară din România de către un investitor venit de peste ocean. Onisim Dorneanu și-a exprimat în primul rând surprinderea legată de dinamica galopantă cu care se dezvoltă piața imobiliară românească: „Știam de la perteneri din țară că România nu mai seamănă absolut deloc cu țara pe care am lasat-o în urmă atunci când am emigrat în Statele Unite alături de părinții mei. Recent, am fost de-a dreptul surprins să primesc planuri de afaceri privind proiectele imobiliare ale căror randamente le depășesc cu mult pe cele din SUA. Din acest punct de vedere piața dezvoltărilor imobiliare din România, deopotrivă comercial și rezidențial, se bate de la egal la egal cu orice piață de profil din lume. Este surprinzător pentru că atunci când faci un plan de afaceri iei în calcul puterea de cumpărare a potențialilor clienți, iar veniturile românilor sunt încă sub media europeană. Cu toate acestea, vedem că unitatile locative nou construite se vând în timp record. Asta ne arată un profil psihologic al clientului român, care își dorește foarte mult sa fie proprietarul locuinței în care rezidează. Este mult mai statornic, spre diferență de cel vest european, sau american, care preferă o mobilitate crescută, nedorind să se lege de un anumit perimetru, astfel că preponderent apelează la închirieri.
De asemenea, România are o creștere economică fulminantă ce se poate vedea în diferiți indicatori macro-economici. Este adevărat ca aceste progrese nu se reflectă echitabil în buzunarele tuturor românilor, însă asităm totuși la consolidarea unei clase de mijloc ce nu ezită să acceseze creditele imobiliare.
Nu in ultimul rând, prețul relativ ridicat al locuințelor (dacă ne raportăm la venitul mediu din România) relevă un dezechilibru pe piața construcțiilor de imobile rezidențiale. Mai exact, avem o cerere de spații locative mult mai mare decât capacitatea dezvoltatorilor prezenți în piață de a edifica noi proiecte. Asta explică de ce adesea se construiește în pripă și la standarde calitative destul de îndoielnice.
Acesta este complexul de factori care m-au determinat să fac acest pas către România. Nu vă ascund faptul că intentionez să relochez gradual către țara natală o parte cât mai importantă din afacerile mele. De asemene, vreau sa aduc o abordare nouă, una care să țină cont și de interesele clientilor români. Momentan, goana după profituri halucinante este singurul criteriu dupa care dezvoltării (sau cel puțin majoritatea lor) se ghidează.
Deși rațiunea unei companii este să facă profit, nu cred în profitul cu orice preț. Nu m-as putea împăca niciodată cu ideea ca un om care face sacrificii pentru 25 sau 30 de ani în vederea achiziționării unei locuințe prin credit să primească un produs care după primii ani se deteriorează sever. Cred că trebuie umblat puțin si la legislația în vigoare, astfel încât consumatorul să fie mai protejat. Este inadmisibil ca la aceste prețuri să fie livrate unități locative neconforme cu prevederile contractuale, ori cu vicii ascunse ce se vădesc după primii ani.”
În final, Onisim Dorneanu a împărtășit faptul că alegerea României ca destinație de afaceri și investiții nu este o mișcare pragmatică, pur rațională, orientată exclusiv către profit. Gândul de a reveni „acasă” nu-mi dă pace.