Omul care a ajutat decisiv la realizarea Marii Uniri de la 1918, Woodrow Wilson – bust dezvelit în centrul Clujului, în Piața „Lucian Blaga”
Miercuri, 18 decembrie 2024, în prezența E.S. dna Kathleen Ann Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România și a distinșilor invitați, în Piața „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului de bronz al celui de al 28-lea președinte american, Woodrow Wilson (președinte în perioada 1913-1921).
Bustul a fost amplasat în Cluj-Napoca, din 2002 până acum, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Considerăm că locul acestui bust, reprezentând o asemenea personalitate istorică, este în inima Cetății, în centrul Clujului. Prezint în cele ce urmează câteva argumente în acest sens.
Primul argument este cel de natură istorică.
Acum 107 ani, în 8 ianuarie 1918, W. Wilson rostea în Congresul American celebrele 14 puncte care arătau viziunea sa pentru încheierea Primului Război Mondial și construcția unei păci durabile. Unul dintre cele mai importante se referea la principiul autodeterminării popoarelor – la dreptul fiecărui popor de a-și lua soarta în propriile mâini, de a-și construi statul național și de a fi independent și suveran.
Acest principiu, care a dominat apoi Congresul de Pace de la Paris, Tratatele de la Versailles, a stat la baza formării statelor naționale din această parte a Europei – România, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Ungaria, Austria.
Evident că doar acel principiu nu era suficient pentru a avea România Mare. Românii au fost aceia care au înțeles contextul istoric și au profitat de contextul internațional să se adune și să facă acea „mare casă” a românilor. Pentru noi, pentru transilvăneni, erau și alte opțiuni, dar la Alba Iulia românii au decis să meargă împreună și au format România Mare.
Așadar, românii au fost cei care au avut ultimul și cel mai important cuvânt în realizarea Unirii. Dar fără acel context, fără oameni vizionari care să ofere un cadru larg de dreptate socială și națională, așa cum a făcut Woodrow Wilson, ar fi fost mult mai greu să ne putem îndeplini visul.
Al doilea argument este cel al viziunii, în sensul că W. Wilson a conceput – și ilustrat în cele 14 puncte – o lume care să se bazeze și să se construiască în pace. A fost considerat un idealist al vremurilor respective. Lucrurile pe care le-a spus păreau idilice, dar unele dintre ele s-au realizat. Iar cele care nu s-au realizat au condus 20 ani mai târziu la războaie.
W.Wilson a spus că avem nevoie de o Ligă a Națiunilor, care să unească națiunile și să prevină războiul, iar dacă Statele Unite nu vor fi membre, războiul va reveni într-o generație pe mapamond, așa cum s-a și întâmplat. De asemenea, a subliniat importanța diplomației deschise, fără tatrate secrete. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost însă exact asta și a determinat cel de Al Doilea Război Mondial. Păcat că W. Wilson nu a fost ascultat. Îndrăznesc să spun că poate ar fi fost prevenit un nou război dacă principiile sale erau respectate.
Nu în ultimul rând, America întotdeauna a fost alături de România. Apartenența noastră la NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite contribuie fundamental la garanțiile de securitate pe care România le are, cele mai înalte din toată istoria noastră. W. Wilson este simbolul Americii aici, în Cluj-Napoca, un simbol al prețuirii față de dimensiunea euroatlantică a acestei țări – acel bun atât de greu câștigat și pe care trebuie să îl păstrăm pentru că este singura noastră cale de a ne menține accesul la prosperitate, la democrație și la pace.
La ceremonie au participat domnul acad. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Radu Oprean, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și dl Ilarion Voinea, sculptor și autor al bustului.
Evenimentul s-a încheiat într-o notă de sărbătoare prin momentul artistic oferit de Corul Anima Mundi format din elevii claselor IX-XII ai Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, îndrumați de dirijor prof. Andrei Dunca.