Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În Europa, riscul de transmitere este considerat ridicat.
OMS a declarat variola maimuței drept URGENȚĂ SANITARĂ MONDIALĂ
Este cel mai ridicat grad de alertă în sistemul folosit de OMS și vine ca urmare a unei creșteri a numărului de cazuri la nivel mondial. În prezent, mai există doar două astfel de urgențe sanitare – pandemia de coronavirus și efortul continuu de eradicare a poliomielitei. relatează BBC. Încadrarea variolei maimuței la acest nivel de alertă obligă reţelele naţionale de sănătate să-și intensifice măsurile de prevenire.
Anunțul a fost făcut după ce joi a avut loc a doua reuniune a comitetului de urgență al OMS pe tema acestui virus. Specialiștii acestui comitet n-au reușit să ajungă la un consens privind clasificarea variolei maimuței drept urgență sanitară globală, dar șeful OMS a decis totuși să o încadreze la acest nivel de alertă, întrucât epidemia s-a răspândit rapid în întreaga lume și consideră că este într-adevăr de interes internațional.
„Evaluarea OMS este că riscul de variola maimuței este moderat la nivel global și în toate regiunile, cu excepția regiunii europene, unde evaluăm riscul ca fiind ridicat”, a precizat directorul OMS sâmbătă, într-o conferință de presă.
Câte cazuri de variola maimuței s-au înregistrat până acum
Peste 16.000 de cazuri au fost raportate în prezent din 75 de țări, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Până în prezent, au fost înregistrate cinci decese ca urmare a epidemiei, a adăugat el.
În România au fost diagnosticați cu variola maimuței până în prezent 20 de pacienți, toți bărbați.
Dr. Tedros a spus că încă sunt necunoscute în ceea ce privește noile moduri de transmitere care au permis răspândirea acesti boli și consideră că odată declarată urgență sanitară globală. se vor accelera eforturile pentru dezvoltărea de vaccinuri și pentru punerea în aplicare a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.
„Aceasta este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite”, consideră șeful OMS.