Încă 49 de cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron au fost confirmate vineri la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Omicron a ajuns în faza de transmitere comunitară: au apărut primele cazuri și la Cluj
Este vorba despre 28 de bărbați și 21 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 79 ani din municipiul București și județele Cluj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Suceava și Vaslui.
Șapte dintre persoanele infectate au istoric de călătorie în Marea Britanie și Nigeria, iar 32 sunt vaccinate impotriva COVID 19.
Printre persoanele infectate se află și un copil de 2 luni, a cărui mamă a călătorit în Marea Britanie. Copilul a fost internat 3 zile la SJU Suceava cu o formă ușoară.
Numărul total al cazurilor confirmate cu varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 se ridică la 92.
Cifrele înregistrate în ultimele 24 de ore sugerează începutul transmiterii comunitare pentru tulpina OMICRON care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni.
“În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.