În conformitate cu Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, nr. 121/23.05.2021, în contextul prevederilor Ordinului comun, nr. 3235/93/2021, cu modificările și completările ulterioare stipulate prin Ordinul comun nr. 3.459/280/2021 și Ordinului comun nr. 3755/560/29.04.2021, emise de către Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, luni, 24 mai 2021, unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj vor adopta scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportate la 1000 de locuitori, având ca referință ziua de duminică, 23 mai 2021.
În urma scăderii incidenței de COVID la nivelul municipiului Cluj-Napoca, sub 1 la mie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Cluj a hotărât redeschiderea tuturor școlilor și grădinițelor din municipiu, pentru toți elevii.
Astfel, de luni, 24 mai 2021, elevii se vor întoarce în bănci pentru a continua cursurile față în față.
Elevii din Cluj-Napoca au fost primii care au intrat în forma de învățământ online, în octombrie 2020, pe când restul țării a trecut în online abia în luna noiembrie. Acum, clujenii se întorc la școală ultimii, deoarece incidența în Cluj-Napoca a fost peste 1 la mie până azi, 23 mai.
La nivelul județului Cluj, luni, 24 mai 2021, 353 de unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în Scenariul 1, pentru 87.818 de elevi și preșcolari. Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de siguranță sanitară. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, inclusiv în municipiile Cluj-Napoca, Gherla și Câmpia Turzii.
87 de unități de învățământ preuniversitar vor adopta Scenariul 2, pentru 12.686 de elevi, dintre care 7.737 vor participa la activitățile educaționale cu prezență fizică. Scenariul 2 constă în: a) participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIIl-a și a XIl-a, a Xlll-a și a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară; b) participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1/1.000 de locuitori, iar la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.
„Ne bucurăm că, în sfârșit, rata incidenței permite revenirea la școală a elevilor din municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cel mai mare număr de școli și de elevi din județul Cluj, după aproape un an de zile de activități de învățare online. Mai avem aproximativ o lună de zile până la sfârșitul cursurilor anului școlar 2020-2021, perioadă care va fi valorificată la maximum de către elevi și cadrele didactice pentru sistematizarea cunoștințelor. Sper ca procesul de adaptare la programul școlar desfășurat în cadrul unităților de învățământ să se producă fără dificultate, iar cadrele didactice să manifeste înțelegere, să le transmită elevilor încedere că, împreună, vor putea să treacă peste toate neajunsurile provocate de această perioadă grea pentru toți. Părinții trebuie să aibă încredere că unitățile de învățământ au luat toate măsurile necesare pentru a crea un spațiu confortabil, sigur, în care să se poată continua procesul de învățare și că este important să continuăm să respectăm regulile de siguranță sanitară și să ne vaccinăm, numai așa putând elimina definitiv efectele acestui virus asupra populației”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Data de referință pentru aceste informații este 23 mai 2021, ora 12:30.