Noi bazaconii ajunse virale pe social media: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet

Noi bazaconii cu mii de distribuiri: testele antigen care devin pozitive de la apa de robinet
Un videoclip în care un test antigen rapid Covid-19 devine pozitiv după ce în cutia de testare a fost turnată apă de la robinet a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în decembrie 2021.


Utilizatorii pretind că acest lucru dovedește cum testele de salivă trimise la școli sunt falsificate pentru a arăta un rezultat pozitiv. Însă această concluzie este falsă. Persoana din videoclipul care circulă deja de câteva luni de zile pe rețelele de socializare folosește un test nazofaringian, nu unul de salivă. Mai mult, producătorul testului a clarificat pentru AFP că „nu este destinat utilizării cu alimente, apă sau lichide”. Experții au confirmat același lucru pentru AFP.
‼️ Testele pentru Covid-19 au făcut obiectul dezinformării de la începutul pandemiei. AFP a demontat mai multe dezinformări privind teste corona pozitive cu bere, diferite sucuri sau energizante.

Acest videoclip nu arată un test Covid-19 de salivă pentru elevi, ci un test antigen nazal care este folosit greșit.

Un videoclip în care un test antigen rapid Covid-19 devine pozitiv după ce în cutia de testare a fost turnată apă de la robinet a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în decembrie 2021. Utilizatorii pretind că acest lucru dovedește cum testele de salivă trimise la școli sunt falsificate pentru a arăta un rezultat pozitiv. Însă această concluzie este falsă. Persoana din videoclipul care circulă deja de câteva luni de zile pe rețelele de socializare folosește un test nazofaringian, nu unul de salivă. Mai mult, producătorul testului a clarificat pentru AFP că „nu este destinat utilizării cu alimente, apă sau lichide”. Experții au confirmat același lucru pentru AFP.

„Teste de salivă distribuite în școli…”, spune această postare de pe Facebook din 15 decembrie 2021, distribuită de peste 10,000 de ori de atunci. Postarea distribuit un videoclip de două minute și 41 de secunde în care o persoană deschide un test antigen nou, îl pune sub robinet și picură câteva picături în caseta pentru testarea unei probe. Testul arată apoi două linii roșii, ceea ce ar însemna că este pozitiv pentru Covid-19.

Un text suprapus pe videoclip susține că acestea sunt „testele care sunt trimise la școli”: „Vin deja codificate și pregătite. Acum înțelegi? Numărul care va fi ridicat în școli și grădinițe?”, referindu-se la numărul cazurilor pozitive de Covid-19 care va crește în sistemul de învățământ.

Ministerul Sănătăţii din România a anunțat pe 12 noiembrie 2021 că a finalizat instrucțiunile privind procedura de lucru în cazul testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Programul de testare pentru elevi a început oficial pe 2 decembrie, după ce aceștia s-au întors din vacanța de Ziua Națională a României, pe 2 decembrie.

Dar testul din videoclip nu este unul dintre aceste teste de salivă. În plus, acesta nici nu este folosit în mod corespunzător.


Mai multe informații despre cum s-a propagat această informație falsă pe: https://bit.ly/3eCgVFP
Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com.

Citeste si: SUA reduce perioada de carantină la 5 zile, în plină explozie de cazuri Omicron. Vezi motivul invocat de oamenii de știință americani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More Articles Like This