Ministrul Tánczos Barna a avut, în cursul acestei săptămâni, o discuție telefonică cu ministrul mediului și resurselor naturale din Ucraina, Ruslan Strilets, privind monitorizarea radioactivității mediului în țara vecină, în contextul evenimentelor petrecute, în ultimele zile, la centrala nucleară de la Zaporojie, cauzate de invazia rusă din Ucraina, anunţă Ministerul Mediului.
”În cadrul discuției, am primit asigurări de la ministrul ucrainean privind asigurarea continuării monitorizării radioactivității și a transmiterii fluxului de date, în timp real, către Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena. Autoritățile ucrainene dețin, pe întreg teritoriul țării, suficiente puncte de măsurare a radioactivității, dotate cu echipamente moderne și performante, astfel încât raportarea are un grad ridicat de acuratețe.
Am convenit să intensificăm colaborarea bilaterală în acest domeniu, să ne informăm reciproc, astfel încât specialiștii noștri să poată compara valorile măsurate în ambele țări, pentru a detecta orice potențiale fluctuații ale acestora și acționa în consecință”, a declarat ministrul Barna Tánczos.
„Datele măsurate, datele validate şi cele transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau la nivelul populaţiei. De la începutul războiului, această monitorizare este una continuă. Validările de date se fac continuu, zilnic. În perioadele în care am avut situaţii sau informaţii din Ucraina cu privire la o potenţială activitate nucleară sau probleme potenţiale la aceste centrale, am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România. Facem acest lucru în continuare, în colaborare cu colegii noştri şi cu ministerul din Ucraina. Avem contact permanent, furnizăm şi primim informaţii în mod permanent de la colegii noştri din Ucraina”, a precizat Barna.
În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.