Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, consideră că decizia companiei Blue Air de suspendare a zborurilor nu este justificată, în condițiile în care are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită. Acesta a cerut companiei să reia imediat zborurile.
„Conturile au fost blocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) deoarece compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care AFM a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică, în niciun fel, suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie”, a spus Barna Tánczos.
Acesta a cerut Blue Air să reia imediat zborurile, să-și onoreze obligațiile față de călători și față de bugetul de stat și să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii, pentru a rezolva pe cale legală diferendul.
Potrivit ministrului mediului, apelor și pădurilor, Blue Air are obligația de a plăti datoria la bugetul AFM, în condițiile în care nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, care erau obligația companiei.
„S-a ajuns în această situație deoarece Blue Air nu a respectat legea. Această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Solicit Blue Air să se adreseze imediat AFM și să rezolve pe cale legală acest diferend și solicit să reia imediat toate zborurile și să-și onoreze obligațiile față de călători”, a conchis Barna Tánczos.
Compania Blue Air Aviation înregistrează o obligație fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei. Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.
Având în vedere neplata obligației fiscale, chiar și după comunicări repetate, apeluri și somații transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislația în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală.