Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: „Nu voi accepta ca pensiile militare să fie interpretate ca fiind pensii speciale și să fie calculate conform principiului contributivității ori recalculate în acest sens”

0
329

Ca urmare a numeroaselor discuţii apărute în spaţiul public şi a mesajelor venite de la cadre militare în rezervă, dar și de la militari aflați în exercitarea profesiei lor, toate având ca temă profunda îngrijorare cu privire la pensiile lor, prezente sau viitoare, ministrul apărării, Vasile Dîncu, vine cu precizări.

„Le transmit militarilor români, în rezervă sau activi, faptul că nu voi accepta ca pensiile militare să fie interpretate ca fiind pensii speciale și să fie calculate conform principiului contributivității ori recalculate în acest sens.

Ministerul Apărării Naționale a exprimat deja un punct de vedere cu privire la acest subiect și l-a transmis Guvernului, iar dacă va fi nevoie, alături de specialiștii din MApN, voi oferi lămuriri suplimentare inclusiv Comisiei Europene pentru a explica sistemul de pensii militare de stat din România. Insist în a explica opiniei publice faptul că pensiile militare sunt pensii de stat, NU sunt pensii speciale. Pensiile militare se regăsesc, similar ca și în România, în toată Europa și în majoritatea țărilor NATO.

Pensiile militare de stat au la bază principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și polițiștii de penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei militare.

Instituirea pensiei militare, cu tradiție în statul român, a apărut ca o necesitate izvorâtă din statutul profesional al militarilor, care impune anumite interdicții sociale pe care celelalte categorii de asigurați nu le au.

În același timp, sistemul actual de pensii militare este afectat de o serie de inegalități și trebuie, cu adevărat, adus la principii de echitate.

Performanța profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO.

Sunt preocupat permanent ca, direct proporţional cu creşterea anuală a veniturilor din cadrul bugetului de stat, să dezvoltăm cadrul legal care să asigure, pe de o parte, o corectă stabilire, recalculare şi/sau actualizare a pensiilor militare de stat în raport cu evoluţia sistemului de salarizare, iar pe de altă parte, echilibru şi echitate între nivelurile pensiilor militare, stabilite conform succesiunii în timp a actelor normative, pentru diferite categorii de pensionari.

Ministerul Apărării Naționale s-a concentrat și se concentrează în direcţia adoptării proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat (PL-x nr. 199/2020), aflat în prezent în analiza comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, cameră decizională, cu amendamente care vizează tocmai înlăturarea discriminărilor existente în sistemul pensiilor militare, crearea cadrului legal pentru recalcularea acestora, actualizarea şi, implicit, majorarea cuantumurilor pensiilor militare aflate în plată. Luând în considerare stadiul avansat în care se află propunerea legislativă, ne manifestăm încrederea în operativitatea cu care modificările legislative propuse prin proiectul de act normativ amintit vor fi adoptate.

Avem determinarea și capacitatea de a îmbunătăţi toate aceste programe, sunt convins că dezbaterile vor creiona noi soluții pe viitor și ne vor aduce cu un pas înainte în a construi starea de normalitate pe care o dorim cu toții.

Susțin cu determinare interesele cadrelor militare în rezervă și în retragere, obiectivul principal al demersurilor pe care le-am făcut în acest domeniu, de la începutul mandatului, este acela de a asigura egalitatea de tratament în respectarea drepturilor de pensie, indiferent de momentul trecerii în rezervă”, a scris ministrul Dîncu.

Foto:Guvernul Romaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.