Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 11 septembrie, la sediul MApN, cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon, se arată într-un comunicat al MApN.
Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, în cadrul asigurat de Parteneriatul Strategic România-SUA și Programul de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Națională a Statului Alabama, lansat în urmă cu trei decenii.
De asemenea, au fost trecute în revistă implicațiile atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, din proximitatea granițelor României, precum și efectele asupra securității alimentare globale. Ministrul Tîlvăr a subliniat, în context, măsurile de întărire a securității în zona graniței cu Ucraina, mai ales în condițiile generate de identificarea pe teritoriul național, în zone aflate în proximitatea infrastructurii portuare ucrainene atacate de forțele Federației Ruse, a unor fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă.
„Avem în vedere măsuri de întărire a monitorizării şi securizării spațiului aerian al României și, implicit, al NATO, atât prin eforturi în plan național, cât și prin cooperarea cu aliații, prioritatea maximă fiind siguranța cetățenilor noștri, mai ales a celor din comunitățile din proximitatea atacurilor brutale ale Federației Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul Tîlvăr a apreciat angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră și cooperarea militară excelentă cu forțele armate române în vederea asigurării interoperabilității și a contribuției la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic.
Oficialul român a accentuat importanța întăririi misiunilor de poliție aeriană în România, exprimându-și aprecierea pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în acest sens. De asemenea, a fost evidențiat rolul pe care Programul de Parteneriat Statal cu SUA îl poate avea asupra operaționalizării Centrului de instruire F-16 din România.