„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 20 ianuarie, în cadrul celei de-a 53-a ediții a Forumului Economic Mondial de la Davos, ca vorbitor principal, la sesiunea intitulată „Un nou Helsinki pentru lume” (“A new Helsinki for the world”), având în centru identificarea unui nou model pentru dialog şi coordonare în materie de securitate și fiind moderată de redactorul-șef al publicației Foreign Affairs, Daniel Kurtz-Phelan”, se arată într-un comunicat al MAE.
„În cadrul dezbaterii, alături omologii săi din Slovenia (ministrul de externe Tanja Fajon) și Pakistan (ministrul de externe Bilawal Bhutto Zardari) și de președintele consiliului director al Freedom House, Jane Harman, șeful diplomației române a abordat evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina.
Astfel, ministrul Aurescu a analizat realitatea geopolitică actuală din Europa şi din lume, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, punând în evidență modalități de asigurare a securităţii şi stabilităţii globale, într-un context dominat de crize.
În context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că actualul război dus de Federația Rusă în Ucraina include o serie de alte crize suprapuse, începând cu cea securitară și continuând cu crizele în domeniul energiei și în cel alimentar. Nu în ultimul rând, agresiunea rusă față de Ucraina reprezintă un atac la adresa parametrilor arhitecturii de securitate euroatlantice și a ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și a valorilor democratice care stau la baza comunității euroatlantice.
Totodată, ministrul român a evidențiat eforturile de sprijin ale României pentru Ucraina – inclusiv primirea a peste 3.3 milioane de refugiați din Ucraina și tranzitul a peste 11.2 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene -, precum și necesitatea de a sprijini Ucraina în continuare. De asemenea, șeful diplomației române a evidențiat faptul că amenințarea rusă la adresa parametrilor arhitecturii de securitate euroatlantice, cu impact și asupra „Sudului Global”, precum și la adresa valorilor democratice, reprezintă o miză esențială a unor eventuale discuții de pace.
Din acest punct de vedere, ministrul de externe a evidențiat faptul că, în condițiile actuale, comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică în legătură cu războiul din Ucraina. Din acest punct de vedere, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că arhitectura de securitate fundamentată pe Actual Final de la Helsinki, din 1975, rămâne valabilă, fiind imperios necesară apărarea acestei arhitecturi și a valorilor fundamentale ale comunității euroatlantice, inclusiv prin crearea unor mecanisme eficiente de sancțiune, pentru a răspunde la situaţiile de încălcare gravă a dreptului internaţional, așa cum a făcut Rusia”.