Miniștrii Virgil Popescu și Bogdan Aurescu  au participat la prima reuniune în format trilateral a miniștrilor afacerilor externe și energiei din România, Ucraina și Republica Moldova

0
344

Împreună cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu am participat joi, 15 septembrie 2022, la prima reuniune în format trilateral a miniștrilor afacerilor externe și energiei din România, Ucraina și Republica Moldova, desfășurată la Odessa, în Ucraina. Au participat ministrul Energiei din Ucraina German Galushchenko, vicepriministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova Andrei Spinu, ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Nicu Popescu și ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba.

La reuniunea trilaterală au participat și reprezentanți ai companiilor din domeniul energiei din cele trei state – din partea României, conducerea Transelectrica, invitarea acestora reflectând angajamentul strategic al celor trei țări de a coopera îndeaproape în acest domeniu.

Lansarea acestui format trilateral are ca obiectiv consolidarea cooperării dintre cele trei state vecine, atât în contextul actual marcat de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei și de crizele multidimensionale care afectează Ucraina și Republica Moldova, cât și în perspectiva stabilirii unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul energiei, accentul a fost pus, în cadrul reuniunii, asupra măsurilor imediate de sprijin care sunt necesare pentru ca Ucraina și Republica Moldova să facă față sezonului rece, dar și asupra măsurilor pe termen lung pentru consolidarea securității energetice a acestora, cu accent pe interconectarea regională, având în vedere și necesitatea combaterii utilizării energiei în scopuri geopolitice. Astfel, a fost convenită încheierea unui Acord interguvernamental trilateral pentru stimularea interconectărilor și cooperării în domeniul energiei a României, Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, am convenit creșterea schimburilor bilaterale de energie electrica între cele trei state prin închiderea de contracte bilaterale pe termen scurt mediu și lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.