Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul acțiunilor prioritare cu 150 de milioane de lei, pentru ultimul trimestru din 2023. Prin acest program se finanțează, direct din bugetul Ministerului Sănătății, cele mai critice cazuri din spitalele de urgență.
Ministerul Sănătății a alocat de urgență 150 de milioane de lei spitalelor din România
”Asigurarea finanțării în cadrul acțiunilor prioritare derulate de Ministerul Sănătății, în zonele critice ale spitalelor de urgență, cum sunt ATI, Trauma, Arși Gravi, AVC și Infarct miocardic acut reprezintă o prioritate, în condițiile în care întârzie avizarea de către CNAS a finanțării suplimentare pentru spitalele publice. Este esențială găsirea cât mai rapidă a unei soluții care să asigure funcționarea corespunzătoare a spitalelor, decontarea medicamentelor compensate și gratuite către farmacii și funcționarea programelor de sănătate, care sunt gestionate de CNAS”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
În anul 2023 ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a crescut finanțarea pentru acțiunile prioritare la 400 de milioane de lei, cu cca. 60% față de anul 2021. Programul este dedicat pacienților critici de anestezie terapie intensivă, neonatologie, traumă, arși, respectiv, pacienților cu accident vascular cerebral și infarct miocardic acut.
Ministerul Sănătății din România este solidar cu Statul Israel și oferă sprijin victimelor atacurilor
Imediat după atacurile din Israel, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a luat legătura cu ambasadorul Israelului în România, dl. Azar Reuven pentru a-și exprima solidaritatea și pentru a oferi sprijin în aceste momente critice. De-a lungul timpului, România și Israel au avut o relație durabilă în ceea ce privește cooperarea în domeniul medical și suntem convinși că prin solidaritate vom depăși aceste momente dificile.
Ministerul Sănătății, împreună cu Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă mobilizează profesioniștii din sănătate care doresc să facă parte din echipe medicale disponibile pentru deplasarea în zonele afectate, în funcție de eventuale solicitări ale părții israeliene. Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele atacurilor care au nevoie de transfuzii.
Mai multe informații despre înscrierea medicilor și asistenților medicali ca voluntari pentru echipele necesare acordării de asistență medicală și despre locațiile pentru donarea de sânge destinat victimelor atacurilor se găsesc pe pagina web: www.ms.ro