Ploi abundente, cantități însemnate de apă / intensificări ale vântului – rafale de 55-75 km/h, pe creste – 120-140 km/h
METEO: Se anunță un weekend cu ploi abundente și vânt. Risc crescut de inundații pe Someș și Arieș
1. Ploi abundente, cantități însemnate de apă
COD PORTOCALIU
18 februarie, ora 02 – 19 februarie, ora 22
zona montană a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș și local cea din județele Harghita, Cluj, Bihor și Alba
În zona Munților Gutâi, Țibleș, Maramureșului, Rodnei, Călimani, Gurghiu, Harghita, Vlădeasa și Bihorului, se vor semnala precipitații abundente – predominant sub formă de ploaie la altitudini sub 1700 m -, favorizând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă. Prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 60-70 l/mp și, pe arii restrânse, 80-90 l/mp.
În acest context, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale.
COD GALBEN
17 februarie, ora 18 – 20 februarie, ora 02
Maramureș, nord-estul Transilvaniei, local zonele montane
În intervalul menționat, aria ploilor va fi în extindere, cuprinzând treptat vestul, nordul, centrul și estul teritoriului. În Maramureș, nord-estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Carpaților Occidentali, rama vestică a Carpaților Orientali și local în vestul Carpaților Meridionali, se vor acumula cantități însemnate de apă, în jurul a 30-40 l/mp, iar pe alocuri, peste 50 l/mp. În zonele montane, local se va forma polei.
Treptat, la altitudini sub 1700 m vor predomina ploile, favorizând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar în zona montană înaltă (peste 1700 m) vor fi precipitații mixte și se va depune strat de zăpadă. Din a doua parte a zilei de duminică (19 februarie), ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare în zonele montane și în nord-vestul Moldovei.
– – –
2. Intensificări ale vântului
COD PORTOCALIU
18 februarie, ora 02 – 19 februarie, ora 08
Carpații de Curbură și altitudini > 1800 m în Carpații Meridionali
În intervalul menționat, la început în zona Carpaților de Curbură, iar apoi și la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, vântul va sufla tare, cu rafale de 120-140 km/h, spulberând zăpada și temporar viscolind puternic ninsoarea, astfel încât vizibilitatea va fi redusă semnificativ.
COD GALBEN
17 februarie, ora 21 – 20 februarie, ora 09
nordul, centrul, sud-vestul și local sudul țării, zonele montane
În intervalul menționat, vântul va prezenta intensificări susținute, la început în zonele montane, apoi și în nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei, sud-vestul Munteniei și temporar în vestul și nordul Moldovei. Vor fi viteze la rafală de 55-75 km/h, iar la munte – peste 80-100 km/h.
Notă: temporar, intensificări ale vântului cu rafale, în general, de 45-55 km/h, se vor semnala și în restul teritoriului.
Reprezentanţii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu pentru râurile din România, inclusiv cele din județul Cluj.
Atenționarea cod galben de inundații este valabilă în intervalul 17 februarie, ora 23:00 – 20 februarie, ora 20:00.
Potrivit hidrologilor, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
Râurile din județul Cluj, vizate de CODUL GALBEN de inundații:
- Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj)
- Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
- Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
- Arieş (judeţele: Alba şi Cluj)