Vremea în aprilie 2025 se anunță capricioasă, conform prognozei meteorologilor, astfel că temperaturile vor fluctua, cu perioade mai calde și mai reci decât normalul acestei luni, a spus șefa ANM, Elena Mateescu, la Digi 24.
„Prima zi a lunii aprilie va aduce vreme ușor mai caldă decât în mod obișnuit, între 11 până la 20… 21 de grade Celsius și e posibil ca începând din a doua parte a săptămânii viitoare să avem temperaturi ușor în creștere, astfel încât din nou să consemnăm aceste valori. În același timp vor fi și alternanțe în ce privește regimul de temperaturi”, a declarat directoarea Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.
„Se pare că și a doua lună din această primăvară va fi caracterizată de perioade în care să vorbim de temperaturi peste normal, urmate de zile cu temperaturi ușor sub norme”, a continuat Elena Mateescu. Meteorologii anticipează ploi în mare parte a țării în prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 31 martie – 27 aprilie. De asemenea, la munte sunt așteptate ninsori.
INFO // Instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ 🌧️⚡️
🟨 COD GALBEN
⏰ 31 martie, ora 13 – 31 martie, ora 23
📍 zonele montane și submontane, centrul, sud-vestul, local estul și parțial sudul țării
🌧️⚡️ În cursul după-amiezii și al serii de astăzi (31 martie), la început în majoritatea zonelor montane și submontane, apoi și în cea mai mare parte a Transilvaniei, vestul şi nord-vestul Olteniei, sud-vestul Moldovei și în sudul și sud-estul extrem al Munteniei, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat. Acesta se va manifesta prin perioade cu averse, local însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi – posibil semnificative – de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni (diametrul maxim ~ 1 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp și izolat* 30-35 l/mp.
IMPORTANT:
➡️ LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona menționată;
➡️ IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona menționată.
✅ Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului galben prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate.