Instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă
Ultimele zile de vară vor fi caniculare, iar din 1 septembrie se va răcori, urmând ca săptămâna viitoare să plouă în majoritatea regiunilor țării, potrivit prognozei transmise de Administrația Națională de Meteorologie.
METEO: De azi, vremea se schimbă drastic și în sfârșit vin ploile de vară
În zilele de 28 și 29 august în cea mai mare parte a regiunii va fi caniculă și disconfort termic accentuat, media temperaturilor maxime fiind cuprinsă între 34 și 36 de grade, apoi vremea se va răcori treptat, astfel că la sfârșitul primei săptămâni de prognoză (1 – 2 septembrie) media va ajunge la 24 – 25 de grade.
După data de 3 septembrie, media valorilor diurne va fi apropiată de normalul perioadei și va oscila în jurul a 26 de grade. Temperaturile minime medii se vor situa în marea lor majoritate între 12 și 14 grade, exceptând nopțile de 29 și 30 august, când media va fi de 16 – 17 grade. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată și averse local însemnate cantitativ, dar ploi temporare se vor semnala și pe parcursul celei de-a doua săptămăni de prognoză.
Notă: până la ora 13, își menține valabilitatea codul galben emis în cursul zilei de ieri, pentru Banat, sudul Crișanei și nord-vestul Olteniei.
COD PORTOCALIU
A. 29 august, ora 17 – 29 august, ora 22
nord-vestul și local centrul țării
B. 29 august, ora 18 – 30 august, ora 09
sud-vestul țării, Carpații Meridionali
În cursul după-amiezii și al serii de astăzi, în nordul Crișanei, vestul Maramureșului și nord-vestul Transilvaniei, iar seara și noaptea – în sudul Banatului, Oltenia, nord-vestul Munteniei și în zona Carpaților Meridionali, se vor semnala averse torențiale și manifestări specifice instabilității atmosferice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 35-50 l/mp, iar punctiform*, în special în sud-vest și la munte, 60-70 l/mp.
COD GALBEN
29 august, ora 15 – 30 august, ora 10
jumătatea vestică a țării
În intervalul menționat, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat în Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali, iar în cursul nopții (29/30 august) și în jumătatea vestică a Munteniei. Vor fi perioade cu averse – ce pot avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie (rafale de 55-75 km/h) și izolat* grindină de mici sau medii dimensiuni (diametrul maxim ~ 1-2 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 35 l/mp.
Notă: pe parcursul zilei de mâine, 30 august, astfel de fenomene se vor semnala în majoritatea regiunilor, iar cu precădere în Moldova, jumătatea estică a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei, acestea vor avea un grad ridicat de severitate. În funcție de evoluția situației, prezentul mesaj va fi actualizat.
IMPORTANT:
LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes;
IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului galben prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate din județul respectiv.
De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în zonele care nu se află sub incidența codului galben. Intervalul menționat este orientativ și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.