Instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă
COD PORTOCALIU – 30 mai, ora 14 – 30 mai, ora 20
Banat, sudul Crișanei, Carpații Occidentali
Pe parcursul după-amiezii și al serii, în areale din județele Caraș-Severin, Timiș și Arad, precum și în zona montană a județelor Bihor, Cluj, Alba și Hunedoara, se vor semnala averse torențiale ce vor acumula local* 35-40 l/mp și punctiform* peste 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat* grindină – în general de medii dimensiuni (diametrul de 1,5-2 cm).
METEO: Cod Portocaliu de vreme rea în vestul țării. Pericol crescut de INUNDAȚII
Există riscul producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.
Notă: în ultimele 3 zile, în zona avertizată, s-au acumulat cantități de apă ce depășesc local* 40-60 l/mp, iar izolat* 80 l/mp.
COD GALBEN
30 mai, ora 11 – 30 mai, ora 22
vestul, sud-vestul, nord-vestul și local centrul țării
În intervalul menționat, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat pe arii extinse* în Oltenia, nord-vestul Munteniei, Banat, Crișana, Maramureș, vestul și sud-vestul Transilvaniei și în zonele montane aferente. Vor fi perioade cu averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe alocuri cu aspect de vijelie (rafale de până la 55-65 km/h) și izolat* grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local* 20-25 l/mp, iar punctiform* 30-35 l/mp.
– – –
IMPORTANT:
pe ARII EXTINSE* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie de peste 70% din zona vizată;
LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona de interes;
IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona de interes (ex. grindină, etc.);
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codurilor prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate din județul respectiv.
De asemenea, izolat și trecător, fenomene specifice instabilității atmosferice se pot semnala și în zonele care nu se află sub incidența codurilor. Intervalul menționat este orientativ și se referă la toate regiunile vizate, astfel că fenomenele NU se vor manifesta continuu pe întreaga perioadă de interes într-o zonă anume.