sâmbătă, aprilie 12, 2025

Livezile sunt în PERICOL. Temperaturile foarte scăzute au lovit puternic pomii deja înfloriți. Ce soluții de ultim moment mai au fermierii?

- Advertisement -spot_img
Must Read

Temperaturile foarte scăzute de azi-dimineață au lovit puternic pomii în floare:

-6°C până la -9°C în zonele de deal și centru;

-3°C până la -5°C în zonele depresionare joase;

-1°C spre 0°C în Bărăgan și sudul țării.

Din păcate, și diminețile următoare se anunță la fel de reci, cu risc prelungit pentru culturi şi pomii fructiferi: cais, piersic, cireş.

Livezile sunt în PERICOL. Temperaturile foarte scăzute au lovit puternic pomii deja înfloriți

Primăvara este un anotimp al renașterii și exploziei de verdeață, însă uneori natura are alte planuri. Episoadele de temperaturi scăzute, în special înghețurile târzii de primăvară, pot avea un impact devastator asupra pomilor fructiferi și altor plante.

După perioada de repaus vegetativ din iarnă, pomii fructiferi într-o fază activă de dezvoltare: apar mugurii florali, apoi florile și în cele din urmă se formează fructele. În această etapă, plantele își pierd capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute și sunt extrem de vulnerabile.

În general, există o gamă de temperaturi la care se produc daune, din ce în ce mai mulți muguri și flori fiind afectați la temperaturi din ce în ce mai scăzute, până când toți sunt distruși. Adesea, înghețul va afecta doar unele dintre flori, cum ar fi cele mai dezvoltate sau cele situate în partea de jos a pomului.

Ce temperaturi sunt dăunătoare pentru plante?

În stadiul de înflorire sau în apropierea acestuia, temperatura critică este cam aceeași pentru aproape toate speciile de pomi. O valoare de -2°C va duce la o pierderi de aproximativ 10%, iar o temperatură de -4°C la pierderi de 90%.

Specia de pomMuguri și bobociÎn plină floareFructe tinere
Măr-4°C-2°C-2°C
Păr-4°C-2°C-1°C
Cireș-4.5°C-2°C-1°C
Prun-4°C-2°C-1°C

În cazul unui îngheț produs în condiții de cer senin și vânt calm, florile și fructele din vârful copacilor vor fi mai puțin afectate decât cele din partea joasă a pomilor.

Alte plante afectate de îngheț

Pe lângă pomii fructiferi, temperaturile scăzute pot afecta grav și răsadurile de legume, vița-de-vie, unele plante ornamentale sau chiar gazonul abia înverzit. Plantele tinere nu au încă mecanisme de protecție eficientă împotriva frigului, iar un îngheț neașteptat poate însemna pierderea întregii culturii.

Ce măsuri pot lua grădinarii și fermierii

Pentru a preveni daunele, este esențială monitorizarea prognozelor meteo și aplicarea unor măsuri de protecție, precum acoperirea plantelor cu folii speciale anti-îngheț, folosirea unor surse de căldură localizată sau irigarea controlată în timpul nopții pentru a preveni scăderile bruște de temperatură.

Soluții antiîngheț pentru protejarea pomilor

Pentru a proteja pomii fructiferi de îngheț, pomicultorii au la dispoziție mai multe soluții. Inginerul Marius Roman detaliază cele mai populare metode de protecție

Fumigația

Fumigația reprezintă o metodă clasică de protejare a pomilor de temperaturile scăzute. Aceasta presupune utilizarea fumigenelor sau a recipienților cu parafină, care sunt aprinse în nopțile cu risc de îngheț.

Aceste fumigene generează un abur care ridică temperatura în plantație cu până la 2-3 grade Celsius. „Pentru grădinile familiale, se poate opta și pentru arderea resturilor vegetale pentru a crea fum dens, care va ajuta la creșterea temperaturii în plantație”, recomandă ing. Roman.

Produse și soluții antiîngheț

În ultimele decenii, au fost dezvoltate produse speciale care pot fi aplicate pe pomi cu 24 sau 48 de ore înainte de îngheț.

Aceste produse măresc rezistența plantelor la temperaturi scăzute, crescând pragul de îngheț cu aproximativ 4 grade Celsius. „Am testat anul trecut produsul Kryoss, care a avut rezultate foarte bune, protejând mugurii floriferi și florile de îngheț”, spune specialistul.

Instalații care produc căldură

O altă metodă este utilizarea instalațiilor de căldură mobile, care pot fi tractate de tractor prin plantație. Aceste instalații ridică temperatura aerului, protejând astfel florile de îngheț. „Din literatura de specialitate, am înțeles că aceste instalații pot ridica temperatura cu până la 6 grade Celsius în plantație, oferind o protecție semnificativă”, adaugă ing. Roman.

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Cursuri GRATUITE pentru viitori beneficiari ai programului Start-Up Nation

𝐂𝐮𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 𝐚𝐢 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭-𝐔𝐩 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧!Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială modulului de...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -