România a trecut de borna istorică de 1000 de kilometri de şosele de mare viteză. Dar, în realitate, și pe acestea șoferii sunt nevoiți de multe ori să circule cu restricții. Așa se întâmplă și pe autostrada A10 Sebeş-Turda, unde, la trei ani după deschiderea circulației, viteza maximă este de 100 km pe oră, scrie stiri.tvr.ro. Constructorul nu a finalizat lucrările prevăzute în contract, iar tronsonul nu a fost recepționat oficial nici acum de compania care administrează infrastructura.
Autostrada cu o lungime totală de 70 de kilometri trebuia terminată în anul 2018, dar nici până acum nu a fost semnată recepția finală.
Pe loturile 1 și 2 din autostrada A10, cu o lungime de 37 de km, șoferii sunt nevoiți să circule cu viteză de drum național. 100 de km pe oră.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Limitarea de viteză acolo este pentru că nu doar că nu a finalizat lucrările, dar nu a terminat nici de montat gardurile de protecţie.
Restricția de viteză îi deranjează pe șoferi, care spun că situația poate genera accidente.
Reprezentanții asociației Pro Infrastructura nu au crezut că aceste lucrări se vor prelungi atât de mult.
Ionuț Ciurea, președinte Pro Infrastructura: Mâine-poimâine ies din garanţie şi noi nu avem gardurile puse. În doi ani jumate mai faci o dată autostrada.
Și nu este singura autostradă cu probleme. Recent, inspectorii CNAIR au descoperit fisuri pe unul dintre pilonii viaductului de la Aciliu, de pe A1 Sibiu – Orăștie. În zonă a fost impusă o restricție de viteză de 100 km la oră.
Cei mai afectați de limitările de viteză sunt șoferii de tiruri.
Reprezentanții Companiei Naționale de Drumuri susțin că a fost programată o expertiză extinsă pe viaduct, însă momentan nu sunt probleme de stabilitate a podului.
Foto: Ministerul Transporturilor