vineri, ianuarie 10, 2025

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și temeri despre vaccinul AstraZeneca

- Advertisement -spot_img
Must Read

După ce Africa de Sud a stopat vaccinarea cu AstraZeneca pe motiv că serul nu este eficient pentru tulpina de coronavirus de aici, grupul consultativ al experților în imunizare de la Organizația Mondială a Sănătății a răspuns la mai multe întrebări și temeri ale oamenilor privind vaccinul.

1. Cine ar trebui să fie vaccinat mai întâi cu serul AstraZeneca?

Pentru că aprovizionarea cu vaccin este limitată, se recomandă prioritizarea lucrătorilor din domeniul sănătății cu risc crescut de expunere la infecție și a persoanelor în vârstă, inclusiv a celor cu vârsta de 65 de ani sau peste.

2. În afară de persoanele de mai sus, cine altcineva poate face vaccinul?

Vaccinarea este recomandată persoanelor cu comorbidități, inclusiv obezitate, boli cardiovasculare, boli respiratorii și diabet.

Deși sunt necesare studii suplimentare pentru persoanele cu HIV, cu afecțiuni autoimune sau pentru cele care sunt imunocompromise, aceste persoane pot fi vaccinate cu AstraZeneca după ce au primit informații și consiliere de la medicii curanți.

De asemenea, vaccinul poate fi făcut și de persoanele care au avut COVID-19 în trecut. Însă, OMS recomandă ca aceste persoane să amâne vaccinarea pentru un interval de până la șase luni de la momentul infecției cu SARS-CoV-2 pentru a permite celorlalți care ar putea avea nevoie de vaccin mai urgent.

OMS recomandă vaccinarea cu AstraZeneca și femeilor care alăptează dacă fac parte dintr-un grup prioritar pentru vaccinare, iar pentru acestea nu se recomandă întreruperea alăptării după vaccinare.

3. Femeile însărcinate pot fi vaccinate?

Sarcina pune femeile la un risc mai mare de infectare cu COVID-19. În momentul acesta sunt disponibile foarte puține date pentru a evalua siguranța vaccinului în timpul sarcinii. Însă, femeile gravide pot primi vaccinul dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile potențiale ale vaccinului.

Din acest motiv, OMS arată că femeile însărcinate care lucrează în sănătate și care au un risc crescut de expunere la SARS-CoV-2 sau care au comorbidități pot fi vaccinate după ce sunt consultate și informate de medicul lor curant.

4. Pentru cine nu este recomandat vaccinul?

Persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului nu trebuie să îl facă. Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 18 ani până când apar noi rezultate privind vaccinul.

5. Care este doza recomandată?

Doza recomandată este de două doze administrate intramuscular (0,5 ml fiecare) la un interval de 8 până la 12 săptămâni. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege protecția potențială pe termen lung după o singură doză.

6. Este vaccinul Astra Zeneca un vaccin sigur?

Vaccinul a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și, prin urmare, îndeplinește criteriile Grupului consultativ strategic al OMS din care fac parte experți în imunizare.

EMA a evaluat în detaliu datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului.

7. Cât de eficient este vaccinul?

Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 63,09% împotriva infecției simptomatice SARS-CoV-2. Intervalele mai mari pentru rapel sunt asociate cu o eficacitate mai mare a vaccinului.

8. Este AstraZeneca eficient împotrica noilor variante ale coronavirusului?

Grupul de experți de la OMS a analizat toate datele disponibile cu privire la performanța vaccinului în cazul noilor tulpini de COVID-19 și recomandă în utilizarea acestui vaccin, chiar dacă există și alte variante ale virusului într-o țară. Țările ar trebui să evalueze riscurile și beneficiile luând în considerare situația lor epidemiologică.

9. Previne vaccinul AstraZeneca infecția și transmiterea virusului?

Nu există încă date disponibile relevante legate de impactul vaccinului AstraZeneca asupra transmiterii virale a coronaviruslui. OMS recomandă respectarea în continuare a regulilor de igienă pentru cei vaccinati: purtarea măștii, distanțare fizică, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației și asigurarea aerisirii perioadice a încăperilor.

Ce spune OMS despre studiul din Africa de Sud

Într-un document preliminar pregătit de experții OMS și datat din 10 februarie 2021 se vorbește și despre studiul realizat în Africa de Sud, studiu care a arătat că vaccinul nu este eficient.

Experții OMS arată că acest studiu a cuprins adulți care trăiesc cu și fără HIV în șapte zone din Africa de Sud. Studiul din Africa de Sud a început aproximativ în același timp cu studiul din Brazilia, iar participanții au primit două doze de vaccin sau placebo salin la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. Femeile însărcinate sau care alăptau au fost excluse din toate studiile.

România a primit până acum 174.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca, iar din 10 februarie a deschis programarea pentru acest vaccin. După prima zi numărul de persoane programate a depășit 100.000, un record pentru programarea la vaccinare.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, arată că vaccinul de la AstraZeneca este eficace în cazul persoanelor din grupa 18-55 de ani. „Eu le recomand oamenilor să se vaccineze că e foarte important. Îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18 -55 de ani că aș fi folosit și eu vaccinul de la AstraZeneca”, a spus Alexandru Rafila întrebat de ziariști despre acest vaccin.

Acesta a explicat și care e diferența dintre eficacitatea și eficiența unui vaccin.

Noi discutăm de două lucruri: eficacitatea este performanța din timpul unui studiu clinic, iar eficiența este performanța în viața reală. Un vaccin se conservă mai greu și atunci sigur că eficiența este ceva mai mică decât eficacitatea. Altul care se manipulează mai ușor are o eficiență mai apropiată de eficacitatea din studiile clinice. Cred că toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt extrem de utile și ele trebuie administrate așa cum recomandă producătorii, la categoriile de vârstă recomandate”, a spus Rafila.

Citeste si: https://turdanews.net/articole/politica/74840-europarlamentarul-daniel-buda-grupul-ppe-fermierii-trebuie-sa-fie-platiti-corespunzator-pentru-dezvoltarea-unor-practici-ecologice-si-durabile-astfel-incat-acestia-sa-poata-rezista-pe-piata.html

Citeste si: https://www.abcnewsromania.ro/news/inselaciune-la-cluj-hotul/

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Un alt accident grav a avut loc vineri pe centura Vâlcele-Apahida. O șoferiță de 20 de ani a intrat în parapet

❗️Nou accident azi pe centura Vâlcele-Apahida❗️Un nou accident a avut loc azi pe centura Vâlcele-Apahida, în care o femeie...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -