În seara zilei de miercuri, 28 iunie a.c., pompierii militari orădeni au acționat pentru salvarea unui bărbat și stingerea incendiului izbucnit în apartamentul acestuia, situat la etajul 4 al unui bloc de locuințe de pe strada Leonardo da Vinci din municipiul Oradea.
Incendiu izbucnit într-un apartament din Oradea. A lăsat aragazul nesupravegheat și i-a ars toată bucătăria
Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor în jurul orei 22.10, moment în care, la adresa indicată de apelant, au fost mobilizate operativ echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o autospecială de descarcerare, precum și un echipaj de pompieri paramedici din cadrul Detașamentului 2 Oradea, cu ambulanța SMURD a subunității.
În urma executării recunoașterii la fața locului, forțele de intervenție au constatat că flăcările se manifestau violent la bucătăria unui apartament situat la etajul 4, locuința fiind inundată cu fum.
Echipajele de stingere au lichidat incendiul în mai puțin de zece minute, reușind să împiedice propagarea acestuia la camerele locuinței și la celelalte apartamente ale blocului și să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă.
Pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat proprietarului apartamentului, în vârstă de 39 de ani, care s-a intoxicat cu fum, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Bihor.
În urma incendiului, generat, cel mai probabil, de aragazul lăsat în funcțiune nesupravegheat, au ars elemente de mobilier și aparate electrocasnice din bucătărie, o fereastră și o ușă.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente
Pompierii militari bihoreni atrag atenția cetățenilor asupra faptului că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a nesupravegherii aparatelor de gătit, neglijenţei persoanelor la folosirea acestora sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu persoane rănite și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune (închideți aragazul dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor. De asemenea, nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtii etc.).
În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:
- Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!
- Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.
- Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
- Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lasați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.
- Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.