Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat duminică faptul că ne confruntăm cu o situaţie gravă la nivel naţional din cauza incendiilor de vegetaţie, izbucnite ca urmare a acţiunilor intenţionate ale oamenilor pe câmpuri.
Astfel, în primele opt zile ale lunii martie, au ars 4.600 de hectare, o femeie din Maramureş a fost găsită carbonizată, iar un pompier se află rănit în spital.
Incendiile de vegetație fac prăpăd în România. O femeie a murit CARBONIZATĂ. Arafat apelează la PREOȚI: „Sunt acțiuni intenționate!”
„Am hotărât să convocăm o conferinţă de presă având în vedere situaţia gravă cu care ne confruntăm la nivel naţional pe problema incendiilor de vegetaţie uscată şi de pădure. În luna ianuarie, a fost vorba de 650 hectare arse de la incendii, în luna februarie – 4.400 hectare, iar în luna martie, numai în primele opt zile, 4.600 de hectare arse. Clar, la acest moment, nu putem pune aceste incendii de vegetaţie pe seama temperaturilor crescute, pe seama fulgerului. Noi le putem pune doar pe seama unor acţiuni intenţionate ale unor oameni, care fie s-au obişnuit să facă acest lucru de mult timp, fie intenţionat să cureţe unele câmpuri, să dea foc într-o zonă unde există vegetaţie uscată. Am avut deja un deces, al unei femei de 67 de ani, în judeţul Maramureş, găsită carbonizată de Secţia de Pompieri Târgu Lăpuş. La Zătreni, în judeţul Vâlcea, avem o persoană rănită de 54 de ani, iar la Caraş – Severin am avut un pompier rănit, asupra căruia a căzut o creangă. Pompierul este cu fractură de şold şi traumatism cranio-cerebral, aflându-se internat în spital, dar în afara oricărui pericol”, a spus Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă.
Şeful DSU a menţionat că, la acest moment, sunt intervenţii de mare amploare pentru stingerea incendiilor, cu un efort conjugat al forţelor din mai multe instituţii: pompieri, Poliţia de Frontieră, alte forţe ale MAI şi MApN, voluntari, SMURD şi serviciile de Ambulanţă, piloţii MAI şi MApN, care acţionează, în prezent, cu un avion militar de tip Spartan în Caraş-Severin şi un elicopter Black Hawk în judeţul Hunedoara.
„Zeci de ore, sute de ore, în care s-a intervenit deja numai în ultimele zile, iar la Hunedoara a apărut şi un fenomen al fumului dens, care a îngreunat inclusiv intervenţia pe cale aeriană a elicopterului. Mai mult, acest fum poate să impacteze în mod foarte serios asupra intervenţiilor elicopterelor SMURD în misiunile de salvare, pentru că piloţii nu mai au deloc vizibilitate spre sol şi nu mai ştiu exact unde pot să aterizeze, dacă este fumul mai dens, lucru care l-au semnalat, ieri, deja, la intervenţia în judeţul Hunedoara”, a mai spus Arafat.
În contextul incendiilor, au fost aplicate amenzi de către pompieri, în cuantum total de 43.000 lei, dintre care amenzi de 5.000 de lei în judeţul Alba, 18.000 de lei în judeţul Hunedoara, 1.500 de lei în judeţul Caraş-Severin, 3.000 lei în Maramureş, 9.000 de lei în judeţul Vâlcea.

Peste 9500 de hectare de teren au fost afectate de incendiile de vegetație uscată și pădure, în perioada 1 ianuarie-9 martie, anul curent, potrivit datelor deținute în dimineața zilei de 9 martie.
În urma incendiilor, o persoană a decedat (Maramureș), o altă persoană a fost rănită, suferind arsuri grave (Vâlcea). De asemenea, un pompier din cadrul ISU Caraș-Severin a suferit răni.
În ceea ce privește evoluția incendiilor din anul 2025, se remarcă o creștere alarmantă a acestora. În doar câteva zile ale lunii curente au fost afectate 4600 hectare de teren, în timp ce pe parcursul lunii februarie au fost raportate 4400 hectare, iar în ianuarie 650 hectare.
Având în vedere că, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș și Vâlcea, au aplicat, până în dimineața zilei de 9 martie, sancțiuni în valoare totală de 43.000 de lei.
Totodată, evidențiem efortul conjugat, pentru localizarea și lichidarea incendiilor, al mai multor forțe de intervenție. Ne referim la pompieri, salvamontiști, polițiști de frontieră, piloți ai Inspectoratului de Aviație al MAI, militari și aeronave MApN, operatori ai ocoalelor silvice județene, localnici și voluntari ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență.
Facem apel la responsabilitate și reamintim populației faptul că cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri!
Consultați sursele oficiale de informare fiipregatit.ro unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Raed Arafat apelează la ajutorul preoţilor
Arafat a făcut un apel la autorităţile locale să le explice oamenilor despre pericolul incendiilor de vegetaţie, inclusiv cu ajutor din partea preoţilor.
„De astăzi, la solicitarea noastră, preoţii din zonele rurale, după slujbă, vor citi un mesaj, am rugat să fie citit în fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă. Am solicitat sprijinul inclusiv Bisericii pentru a transmite mesajul nostru, pe lângă celelalte căi, mass-media şi toate căile de social media şi alte modalităţi de informare a populaţiei”, a precizat Arafat.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat că în ultimele zile au fost întocmite 15 dosare penale, fiind vizate cinci persoane.
„Din punctul nostru de vedere, nu numai că este prevăzută de legea penală şi de legea contravenţională fapta respectivă, dar este o faptă periculoasă atât pentru persoane, pentru bunuri, inclusiv pentru animale. Şi de aceea încă o dată facem un apel ca să nu se folosească un asemenea mod de lucru, pentru că este dăunător pentru noi toţi. Din punct de vedere legal, fapta este contravenţie dacă nu se realizează o pagubă. Dacă trecem în zona de pagubă, vom avea obligatoriu întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de distrugere sub autoritatea procurorului. În ultimile zile, aceste evenimente s-au acutizat, au fost întocmite 15 dosare penale şi sunt vizate cinci persoane”, a declarat Bogdan Despescu.