Guvernul României preocupat de reabilitarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic în care își desfășoară activitatea școlile, spitalele și clădirile publice

0
250

Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic a avut loc astăzi, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul reuniunii a fost luată decizia ca până vineri, 24 februarie 2023, Ministerul Educației să sprijine autoritățile locale să identifice soluții pentru relocarea în spații sigure a copiilor care își desfășoară în prezent activitatea în clădiri încadrate în categoria de risc seismic I, ca urmare a expertizărilor, clasificărilor și verificărilor.

Urmare a actualizării în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, de către unitățile de învățământ, a situației clădirilor aflate în risc seismic 1, a rezultat faptul că 39 de clădiri aparținând unităților de învățământ sunt încadrate în categoria de risc seismic I. Dintre acestea, 21 sunt clădiri în care se desfășoară, în prezent, activități școlare, 15 având destinația săli de clasă sau laboratoare, restul având alte destinații (cămin, sală de sport, alte destinații).

Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. În cadrul Comitetului interministerial s-a stabilit ca mâine, în ședința de Guvern, să fie analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanță de Urgență privind aprobarea acestui program guvernamental.

Tot ca urmare a celor stabilite în reuniunea de astăzi, Guvernul va face mâine, în ședință, o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.

”Vom monitoriza cu atenție ca tot ceea ce stabilim în acest comitet să se aplice. În acest moment este prioritar să urgentăm reabilitarea și consolidarea școlilor și tuturor clădirilor în care se desfășoară procesul educativ, a spitalelor și clădirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiară de la Fondul de rezervă ne vom coordona cu Ministerul de Finanțe și identificăm soluțiile de asigurare a finanțării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcție de nivelul de risc seismic și de coordonarea cu posibilitățile financiare ale autorităților locale pentru că este nevoie de asumarea atât la nivelul Guvernului, cât și al autorităților locale”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.