vineri, ianuarie 10, 2025

Green Report: Comercializarea pungilor din plastic subțire nefastă pentru mediu, afaceri și bugetul statului

- Advertisement -spot_img
Must Read

Comercializarea pungilor din plastic subțire nefastă pentru mediu, afaceri și bugetul statului

Toți producătorii de pungi biodegradabile și compostabile din România sunt afectați de faptul că în piețele și în majoritatea magazinelor, cu excepția hipermarketurilor, sacoșele și pungile cu mâner din plastic subțire și foarte subțire se comercializează la vedere, deși sunt interzise prin lege. Lipsa controalelor și a sancțiunilor aplicate de către autorități au făcut ca această lege benefică pentru protecția mediului să fie ignorată și, astfel, să fie încălcată în mod constant. 

“Evaziunea  fiscală are proporții neimaginate în acest sector, iar cele mai mari tunuri le dau importatorii. Probabil că prezintă o hârtie în vamă, mărfurile sunt scutite de ecotaxă în baza acestor hârtii, iar de aici încolo toată lumea este fericită, cu excepția producătorilor. Zilnic,  la nivelul țării, se consumă milioane de sacoșe subțiri fabricate din HDPE, pe care în cel mai bun caz apare o ștampilă cu biodegradabil”, a declarat, pentru Green Report, Virgil Fira, General Manager Moviplast.

otrivit declarațiilor sale, pentru fiecare din aceste milioane de sacoșe, cei ce le pun pe piață se sustrag de la plata exotaxei de 0,15 lei/bucata.

Conform Asociației Bioplastic România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este singura instituție împuternicită de Ministerul Mediului să desfășoare controale și să dea amenzi în cazul pungilor cu mâner din plastic subțire și foarte subțire.

În urma răspunsurilor primite la solicitarea pe care Asociația Bioplastic România a înaintat-o ANPC, reise faptul că în perioada ianuarie 2020 – februarie 2021 au fost efectuate doar 48 de controale la nivel național (5 județe), 42 în 2020 și 6 în 2021. Nu au fost aplicate amenzi.

“Deși legea prevede sancțiuni serioase în ceea ce privește încălcarea dispozițiilor, dar și din lipsa unor controale efectuate de autorități, pungile de plastic sunt, în continuare, oferite gratuit de către comercianți. Considerăm că dincolo de impactul pe care îl are asupra anumitor business-uri nerespectarea acestei legi, cel mai important efect negativ este asupra mediului înconjurător și asupra sănătății populației”, a declarat, pentru Green Report, Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Cum poate legea să fie aplicată? Citește AICI!

Citeste si: https://www.abcnewsromania.ro/news/green-report-9-tendinte-care-arata-realitatea-dura-a-schimbarilor-climatice/

- Advertisement -
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
Latest News

Zbor nou pe ruta Cluj-Napoca – Castellon, din această vară

Comunicat de presă - Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj anunță introducerea noii rute Cluj-Napoca – Castellón, operate în premieră...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -