Fabrica de zahăr din Luduș a fost autorizată în urmă cu câteva săptămâni pentru a procesa sfecla de zahăr, iar directorul executiv al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, speră să se reia producția din toamnă, scrie Radio Târgu Mureș.
„Sfeclă se produce. Vorbeam cu unul din cultivatori, până acum li se arată o producție foarte frumoasă de sfeclă. Avem 1700 de hectare pe care ei se bazează, nu este o suprafață mare, dar dacă anul acesta investitorul nu va face nimic și îi va dezamăgi pe toți cei cu care au încheiat contracte, la anul vom avea poate 10 hectare sau nimic. Sau cultivatorii se vor orienta din nou în afara arcului carpatic și se vor duce acolo unde oamenii sunt interesați să producă în continuare zahăr. Sperăm că își va da seama conducerea de importanța acestei fabrici, că doar numai să ambalezi zahăr puteau să facă și înainte”, afirmă Gușatu.
Reprezentanta patronatului fabricii de zahăr din Luduș, Mihaela Neagu, spune că acum se fac reparații la instalațiile din fabrică pentru reluarea producției din toamnă:
„Vă rog veniți dumneavoastră la fabrică să vedeți cum se lucrează. Păi dacă eu am semnat cu fermierii, unde duc sfecla? Credeți că eu țin 100 de oameni în fabrică ca să se uite la ziduri? Normal că facem remont de o lună și ceva. Dacă a fost ministerul acum o săptămână și mi-a dat licență de rafinare, au făcut o comisie și au stat acolo două zile, îmi dădeau dacă nu aveam ce îmi trebuie?”, afirmă Neagu.
Liderul de sindicat din fabrică, Daniel Preda, confirmă că până acum s-a ambalat zahăr importat din Ucraina, însă e convins că din septembrie unitatea va începe producția proprie. Singura problemă, spune acesta, e legată de plecarea mai multor angajați ai fabricii, personalul fiind redus de la 160 la circa 100 în prezent, mai scrie sursa citată.
„După ce s-a terminat proiectul cu pachetele de ajutoare de la Uniunea Europeană, s-a început remontul, suntem în pline reparații și ne pregătim pentru campania de sfeclă din toamnă. Dar, din păcate suntem cam deficitari la personal, la meseriași. Mare parte din tehnologi, electricieni și mecanici au plecat, am înțeles că conducerea nu-și face probleme și vor să îi recheme. La ora aceasta nu se ambalează zahăr la noi, pentru că e defectă mașina de ambalat. Deci se ambalează zahăr din Ucraina, nu sub sigla Luduș, ci sub sigla Bod”, spune Preda.
Reprezentantul din Luduș al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă din România, Daniel Istrate, a confirmat, la rândul său, validitatea contractelor încheiate cu Fabrica de Zahăr pentru la toamnă. Acesta spune însă că nu sunt suficiente suprafețe de sfeclă de zahăr contractate:
Contractele cu Fabrica de zahăr din Luduș sunt încheiate. Că până acuma s-a importat, s-a tot ambalat zahărul, trebuiau să lucreze ceva acolo, că pot fi ținuți oamenii degeaba, fiecare firmă privată caută soluții să aibă venituri paralele. Fabrica aduce din import, am înțeles că deja au adus zahăr roșu, îl prelucrează și are contracte pentru toamnă. Problema este că nu are suprafața cultivată cât îi trebuie fabricii, are vreo 3200 de hectare și le trebuie minimum 5000.”
Foto: zi-de-zi.ro